След трагедията в 52-ро училище: Учителите да дават и първа помощ

12:07, 28 фев 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Крайно време е да организираме медицински курсове и за учителите. Способността на учителите за първа помощ наистина е много важна. Това заяви изпълнителният директор на на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова по БНР във връзка с инцидента в столичното 52-о училище.

По думите й реакцията на общините е много силна и те изпращат предложения за днешната среща с образователния министър.

"Ние от години писмено, на форуми, по всякакъв начин даваме много силни предложения за медицинската грижа в детските учебни заведения", каза Чавдарова и обясни какво ще предложат местните власти на срещата. 

Първото им предложение е медицинските лица в учебните и детските заведения да са на пряко подчинение на директора на училището, детската градина или ясла. 

"След като ние, общините, сме готови да се откажем от правомощия по назначаване на медицинските лица в учебните заведения. Проблемът е в този безкрайно нереалистичен стандарт за медицинско обслужване, който от години се вдигна на 800 деца, които трябва да имаш, за да имаш на пълен работен ден медицинско лице, след като се знае например за училищата, че 80 на сто са с ученици между 300 и 700".  

Общините настояват да има сертифицирана европейска програма за обучение и поддържане във форма на медицинските сестри в училищата. 

"Това не е нито много скъпа, нито невъзможна за финансиране дейност за периодично влагане на инвестиции е знанията, в уменията, в начина на реакция на медицинските сестри". 

Много голям натиск има от страна на общините и за осигуряване и гарантиране финансово на психолозите в училищата. "Да не се оставят само на индивидуалните възможности на училищата, а да има и по-силна национална подкрепа, за да сме сигурни, че с децата работят не само мобилни групи след събитията, а през цялото време, превантивно се наблюдават локалните конфликти между учениците", обясни Чавдарова. 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама