ИВСС планира проверките в съдилищата за годината

13:22, 28 фев 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) прие Годишна програма за извършването на комплексни планови, тематични и контролни проверки през 2017 г.

Проверките ще обхванат органи на съдебната власт в петте апелативни района, чиято дейност ще бъде проверена за периода от 1 януари 2015 – 31 декември 2016 г.

Комплексните планови проверки обхващат цялостната дейност на органите на съдебната власт. Те ще бъдат извършени в непроверени в предходните четири години съдилища и прокуратури и в проверени органи на съдебната власт в предходен период, в дейността на които са установени най-голям брой и най-съществени по тежест нарушения.

Комплексни проверки ще бъдат извършени по административни дела в Административен съд – София град и Административен съд – Русе; по граждански и търговски дела в Апелативен съд – Пловдив, ОС-Кърджали, ОС-Пловдив, РС-Кърджали, РС-Пловдив, ОС-Велико Търново, ОС-Габрово, ОС-Плевен, ОС-Русе, РС-Велико Търново, РС-Горна Оряховица, РС-Габрово, РС-Дряново, РС-Плевен, РС-Русе, ОС-Сливен, РС-Нова Загора. Ще бъдат проверени и наказателните дела в РС-Дупница и РС-Ихтиман, РС-Девин, РС-Чепеларе, РС-Велико Търново, ОС-Разград, ОС-Силистра, РС-Добрич, ОС-Сливен, РС-Бургас, РС-Несебър и РС-Ямбол. Комплексни планови проверки на наказателните дела и преписки ще бъдат извършени и в ОП-Смолян, ОП-Стара Загора, ОП-Пазарджик, РП-Велинград, РП-Гълъбово, РП-Девин, РП-Златоград, РП-Мадан, РП-Пазарджик, РП-Панагюрище, РП-Пещера, РП-Смолян, РП-Раднево, РП-Стара Загора, РП-Чепеларе, РП-Чирпан, РП-Горна Оряховица, РП-Айтос и РП-Карнобат.

Тематичните проверки са по конкретна тема, за да се констатира как се прилага закона от съдии, прокурори и следователи през определен период от време. Те ще обхванат проблеми по приложението на закона в органите на съдебната власт, установени от проверките през 2016 г. - проверки за разнопосочна съдебна практика и на дела по несъстоятелност във всички окръжни съдилища (съобразно решение на ВСС от проведено на 21 февруари 2017 г. заседание).

Разпределението на делата и преписките на принципа на случайния подбор ще бъде проверено в най-натоварените съдилища в страната – СГС, ОС-Пловдив и ОС-Варна, както и в Административен съд – София град и в районните съдилища на София, Варна и Пловдив.

Прокуратурите ще бъдат проверени за причините за неизготвяне в срок на експертните заключения по досъдебни производства, които са довели до продължителност на разследването.

Контролни проверки се извършват след комплексна или тематична проверка, при които са дадени препоръки за преодоляване на констатирана негативна практика.

През 2017 г. ще бъдат извършени контролни планови проверки по наказателни дела в РС-Гоце Делчев, РС-Първомай, РС-Димитровград, РС-Павликени, както и в следните прокуратури – РП-Гоце Делчев, РП-Разлог, РП-Благоевград.

В Годишната програма за 2017 г. ИВСС си постави конкретни цели, които са съобразени с приоритетите в действащия Стратегически план на Инспектората за 2017 – 2020 г., както и с препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. по Механизма за сътрудничество и проверка.

При изпълнение на дейността си, както и по време на извършване на плановите проверки, Инспекторатът няма да упражнява натиск за налагане спазването на процесуалните срокове по образуване, движение и приключване на делата и преписките, за сметка на правилното приложение на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама