Илко Семерджиев: Сега работи колективният ум и НРД го доказва

14:42, 28 фев 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, заедно с председателя на БЛС Венцислав Грозев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК - Михаил Христов и Глинка Комитов - управител на НЗОК, подписаха Националния рамков договор, предаде репортер на БГНЕС.

България вече не е тоталитарна държава. Няма един, който командва и други, които изпълняват. Сега работи колективният ум и НРД го доказва, каза д-р Семерджиев.

Михаил Христов коментира, че преговорите са били тежки. След няколко месеца и лекарите, и пациентите ще преценят, че този начин на диалог има голямо значение, каза той.

Грозев пък заяви, че средствата, които НЗОК предоставя не могат да бъдат харчени безогледно и без контрол. Договорът ще спре дефицита на НЗОК за следващите години. Ще бъде чудесно, касата да приключи на 0 и да се разпредели бюджетът, даден от Надзорния съвет на НЗОК, за да се остойности трудът на здравните работници, а интересите на пациентите да бъдат отстоявани и да получават качествена медицинска помощ.

Семерджиев каза, че е положен колосален труд, за да се стигне до подписването на договора. Моята роля беше скромна. Бях гарант. Успях, след като съгласието вече е факт, добави министърът.

Д-р Грозев благодари на колегите си от БЛС и на всички общо 394 лекари от Националния събор на лекарите, които са взели общо решение и са позволили да се надгражда системата на здравеопазването. Той е доволен, че след всички спорове и взаимни убеждения НЗОК са положили усилия да разберат и усетят правилността на предложенията от БЛС. Според него ще се спре дефицитът на НЗОК за следващите години. Ще бъде чудесно касата да приключи на 0 и да се разпредели бюджетът, даден от НС, за да се остойности трудът на здравните работници. Интересите на пациентите - да бъдат отстоявани и да получават качествена медицинска помощ.

Над 13 млн. увеличение в първичната извънболнична помощ. Около 19 млн. лв. е увеличението в специализираната извънболнична помощ и 1.613 млрд. е в болничната помощ и се създава буферен механизъм с около 3% и болниците да работят почти в безлимитна ситуация, ако се върви на ниво на усвояване на обеми от 2016 г. Това, че БЛС е участник в договорния процес е огромно завоевание, обясни д-р Грозев.

Д-р Глинка Комитов благодари на екипите на БЛС и НЗОК, които отговорно подготвиха текстовете и изпълнението на обемите и цените. В преговорите от страна на НЗОК основната мисъл е за пациентите. Договорът е голяма крачка и скоро ще стане ясно какво означава това, обясни той. С БЛС постигнахме договорености и пациентите ще получат повече качество и обеми за доболнична и болнична помощ. Големи усилия са насочени и за това ресурсът да бъде разпределен по-справедливо и да се опитат да изместят акцента към извънболничната помощ и така да се облекчи работата на болничната помощ.

Освен това за първи път от 18 години се постига и договореност с БЛС за самоконтрол. Това, което са правили досега стоматолозите. Оттук насетне по-лесно ще се овладява дефицитът на НЗОК, ако се очертава такъв, обясни д-р Комитов.

Д-р Михаил Христов подчерта, че преговорите са били тежки, но само след няколко месеца и лекарите и пациентите ще преценят, че този начин чрез диалог има голямо значение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама