“Тоска“ оживява на сцената на Софийска опера и балет

15:38, 28 фев 17 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 4-ти и 5-ти март Софийската опера и балет ни канят да се срещнем за първи път или да преживеем за отново магията на великата операта на Джакомо Пучини - „Тоска“. Поставена за първи път през далечната 1900 година в Рим, нейният небивал успех много скоро напуска пределите на древния град и завладява сърцата и умовете на публиката в Париж, Лондон и в редица други европейски градове. Успехът и е грандиозен.

„Тоска на Пучини е репертоарно заглавие на световните оперни театри. Тя е толкова актуална и жива днес, колкото е била при раждането си. Изтъкана от страст, непокорство, достойнство, готовност за саможертва, операта „Тоска“ е израз не само на „веризма“, но и на всяко време. Героинята Тоска е голямо музикално предизвикателство за оперните певици, но не по-малко и артистично. Защото капризната примадона изисква певица-актриса.“ - споделят от Софийската опера и балет.

Защо обаче образът на тази капризна героиня на Пучини вълнува и до днес?

„Това е въпрос, на който можем да получим отговор при всяка нова постановка, с всяко ново поколение, с всеки артист-певец, който търси своя ключ към своето време за тази вечно жива героиня.“ -казват организаторите.

Снимка: Софийска опера и балет

Ключът в двете оперни представления, които ще бъдат представени пред софийската публика на 4-ти и 5-ти март, са в гласовете на солистите: Габриела Георгиева, Фиоренца Чедолинс, Карлос Алмагер, Камен Чанев и останалите техни талантливи колеги. С тях те ще ви помогнат да отключите сетивата си за красотата и да станете, макар и за няколко часа, част от нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама