МОН взима сериозни мерки срещу насилието в училищата

19:08, 01 мар 17 25 421 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Министерството на образованието и науката инициира създаването на механизъм за превенция на агресията в училищата. В него трябва де се включат основно три типа дейности, заяви вчера министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с представители на всички отговорни институции, в това число министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика, правосъдието,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и други.

По думите на проф. Денков мерките за превенция обхващат осигуряването на психолози и педагогически съветници в училищата, които да идентифицират децата в риск от агресия и насилие. Той беше категоричен, че сред мерките трябва да залегне разработването на план за работа с учителите, както и осигуряване на обучения за реакция при кризисни ситуации.

Сред пътищата за дългосрочно и устойчиво предотвратяване на агресията в училище са разнообразните извънкласни дейности, подчерта министърът. Спортът, изкуството, доброволческите инициативи са начин за насочване на енергията в положителна посока, който трябва да бъде използван пълноценно, подчерта проф. Денков. 

В момента ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ осигурява финансиране за извънкласна работа. МОН ще търси начин за устойчивост на вече съществуващите инициативи, както и за разширяване на обхвата, така че да се включат всички ученици.

Агенцията за социално подпомагане ще изготви кратки описания на предлаганите в страната социални услуги. Те ще бъдат предоставени на директорите на училищата с обяснение как могат да се възползват от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама