Николай Радулов: Полицията не е направила необходимото да обезпечи и изследва местопрестъплението в Борисовата градина

След като състав на Софийския апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина, репортерът на Topnovini.bg Антоан Николов се свърза с бившия главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност Николай Радулов. Ето коментара на проф. Радулов относно пропуските в разследването по казуса.

Защо чак след 2 години се откри предполагаемия убиец?

- Да, засега имaме само заподозрян. Според мен, полицията не е направила необходимото да обезпечи и изследва местопрестъплението. Вие виждате, че тази шахта, в която е намерен ножът, е само на десетина метра от местопрестъплението. В много медии се обяснява как петима оперативни работници денонощно работели, те всъщност може са работели не петима, а десет денонощно, но в крайна сметка свидетели са разказали за това, което знаят. Това е същата тактика, която се случва с Вероника от Велико Търново. Спомняте си, че мина много голям срок от убийството й, когато оперативните служби направиха оглед на местопрестъплението и не намериха нищо. След това хората във Велико Търново излязоха на протест. Тогава отново отидоха оперативни работници и вече направиха огледа както трябва и само на десет метра откриха окървавени дрехи, чантата й, телефона. Т.е. става привично огледа на местопрестъплението да се извършва некомпетентно, през куп за грош. Но това е обяснимо, защото само миналата година 250 разследващи полицаи напуснаха МВР. Новите, които се назначават на тяхно място, са сравнително недобре подготвени, невинаги са юристи. Натискът върху тях е голям. Броят на делата е такъв, че дори да са гении, не могат компетентно да ги разследват. И това оказва влияние по ежедневната работа по разследването. Като че ли това, което се случва, е правило. За това, когато вече е имало свидетелски показания и когато е нямало как, вече е започнало разследване както трябва. Цялата тази работа с телефоните, в която е било разследвано минути по минути движението им, аз се съмнявам, че е станало по време на убийството, защото тогава нямаше как да не засекат една тясна група от заподозряни, сред които щеше да бъде и това лице. Аз мисля, че всичко е направено късно, т.е. сега, когато са отишли доброволните заявители да заявят и нещо от архивите са вадели, което не съм сигурен доколко ще бъде годно за изготвяне на веществено доказателство.

Телефоните могат да докажат местонахождението на предполагаемия убиец, но може ли по този начин да се докаже авторството на деянието?

- Да, така е. Спомнете си за убийството на Юри Галев, което се случи до Самоков. Единственото, което имаха и им даде основание на разследващите полицаи да задържат заподозрените, беше това, че техните сим карти са били отбелязани в радиус на кулата, в която е бил убит Галев. Тогава съдът ги освободи. Даже не ги задържа под стража, не им поиска някаква от мерките за отклонение. Това стана по простата причина, че заедно с тези хора, е имало стотици други, които са били в рамките на тази клетка. Така че това може да е нещо помощно за разследването, но не виждам как може да послужи за доказателство.

Според Вас, заради всичките тези пропуски могат ли да направят, така че в крайна сметка Йоан да не бъде осъден?

Да. Вижте сега. Заподозряният е бил на тенис. Естествено е телефонът му да е бил в джоба му. Много ми е интересно какво са проследили, като това, което може да каже операторът, е в коя клетка е била съответната сим карта. А дори и да са били две клетките, в което се е движело това лице, а доколкото разбирам става дума за една клетка, това може да докаже, само че човекът е бил просто на тенис. Нищо друго. Но заедно с него на тенис може да са били още 100 души.

По тази логика и тези 100 човека също са сред заподозрените?

Въпросът е, че в началото, когато е било извършено престъплението, всичките тези 100 души е трябвало да бъдат разпитани, да им бъдат проверени алибитата, да бъде направено разследване за движението им, да бъдат разпитани техните близки и познати, което очевидно е направено през куп за грош.