От ВКС откриха нарушения при избора на състава, който е освободил Ценко Чоков и сина му

17:37, 02 мар 17 25 527 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Проверка в Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС) е установила отклонение от практиката при определянето на съдебния състав по мерките за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин. Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Инспекцията в Апелативния спецсъд, назначена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Панов, започна заради начина, по който беше разпределено делото по мярката на Чокови.

Проверката сочи, че като цяло разпределението на делата в АСпНС се извърша съобразно Вътрешни правила, утвърдени от председателя на съда. Изборът на съдия докладчик е на случаен принцип, чрез въведената в АСпНС Централизирана система за разпределение на делата. По всяко дело се прилага протокол от разпределението, върху който саморъчно се отбелязва номерът на състава и участващите в него съдии.  

Определянето на членовете на съдебния състав обаче не се извършва автоматично. Изборът на докладчик предопределя и участието на съдиите от постоянния му съдебен състав. Когато някой отсъства обаче, замяната му с друг съдия не се извършва на случаен принцип, а по субективна преценка на разпределящия.

Така по мярката за неотклонение на Чокови е констатирано, че изборът на съдия докладчик е извършен на случаен принцип, а определянето на състава е направено според установената в съда практика делото да се разглежда от постоянния състав, чийто член е докладчикът.

Според комисията на ВКС замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава съдия Петя Колева със съдия Даниела Росенова е извършена в отклонение от установената в АСпНС практика.

Освен това срокът за произнасяне на състава е следвало да изтече до края на работния ден на 13 февруари. В този ден редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск, което не сочи на необходимост от замяната й с друг съдия.

От ВКС препоръчват да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълен съдебен състав, за заместване на отсъстващ член, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение. Това да става чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама