За първи път приемът на президента за 3 март няма да е в НИМ

06:45, 03 мар 17 25 751 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров ще посрещне 3 март както винаги в музея. Днес той ще е отворен за посетители, а любителите на историческите четива ще могат да си купят на половин цена книги за Освобождението на България, собственост на НИМ, както и първите пет книжки от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей”. Самият Божидар Димитров ще раздава автографи на авторските си книги. 

Едно нещо няма да е същото на този 3 март в НИМ – няма да има празничен прием на президента, провеждан по традиция тук от години.

„Очаквахме държавният коктейл да бъде както винаги при нас, но за първа година от много време, може би от 20 години, той няма да се проведе тук от новия президент. Не знаехме и затова специално за 3 март не бяхме предвидили нищо“, каза пред Topnovini.bg професорът.

Директорът на НИМ няма обяснение за това нарушаване на традицията.

„По популистки или други съображения президентът Радев е решил да го направи във Военния клуб, за много по-малко хора. Няма да бъде тържествено и бомбастично, както се правеше в НИМ“, уверен е Божидар Димитров.

Справка в сайта на президентството показва, че традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава, ще се състои в зала „Концертна“ на Централния военен клуб.

Божидар Димитров, който трети мандат управлява НИМ, все още не е подал документи за конкурса за нов директор обявен за ръководената от него институция. Макар да не е ясно дали изобщо има право да се яви на конкурса, защото е в пенсионна възраст, Божидар Димитров се закани не само да се яви, но и да го спечели.

На 22 февруари т.г. служебният министър на културата Рашко Младенов обяви конкурс за директор, а срокът за кандидатстване е до 22 март.

„Още събирам документи и след няколко дни ще ги подам. Знаете, че ми предстои един тежък двубой на 10 март. Като мине той, ако остана жив, ще ги подам“, шегува се историкът, имайки предвид диспута си с македонския журналист Миленко Неделковски този месец.

Той ще се състои на 10 март, от 22.15 часа по покана на Неделковски в негово телевизионно предаване. Неделковски се прочу, след като преди време вандалски унищожи паметната плоча на връх Каймакчалан, поставена в памет на загиналите български войници.

„Само 5 човека ще бъдат срещу мене... Българският войник е свикнал по 5 на нож, така че ще се справя. Може да има организирани протести от партии и организации. И там обикновено наемат като в България футболни фенове, които трошат коли и други работи, и това ме безпокои, не самият диспут“, призна още професор Божидар Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама