Отбелязваме 139 години от Освобождението на България с множество събития и тържествена заря-проверка

07:57, 03 мар 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме 139 години от Освобождението на България. Богата и наситена програма ще зарадва жителите и гостите на София в празничния ден.

От 09.00 до 17.00 часа Музеят на авиацията обявява Ден на отворените врати.

В  10.00 часа в храм-паметник  "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави празничния благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на страната.

От 10.00 до 18.00 часа Националният военноисторически музей обявява Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможността да видят, експонирано само за този ден, оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник.

От 11.00 часа министърът на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата.

От 11.45 часа пред Паметника на българския  ще се проведе тържествено честване на Националния празник на Република България 3-ти март.

В Столичната библиотека ще бъде открита документалната изложба "120 години паметник "Цар Освободител". Тя ще представи историята на изграждането на монумента. Експозицията може да бъде посетена от софиянци и гости на града до 6 март.

От 12.00 часа до 13.00 часа в Националния исторически музей Божидар Димитров ще раздава автографи.

От 10.00 до 18.00 часа Националният военноисторически музей обявява Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможността да видят оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник.

Тържествената проверка (заря) в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. пред Народното събрание.   Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. На събитието ще присъства и министър-председателят Огнян Герджиков.

По-късно в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3-ти март, даван от държавния глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама