Европейски отбори идват в София за участие в турнира „Ваня Войнова”

08:34, 03 мар 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"София - Европейска столица на спорта 2018" и баскетболен клуб "Славия" организират за първи път международен турнир за кадетки в памет на легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова.

Надпреварата ще се проведе от днес до неделя (3-5 март) в столичната зала „Триадица”, която се намира в квартал "Гоце Делчев".

В турнира ще участват четири отбора от престижни европейски школи на нации с традиции в този спорт - Озона (Испания), Санга (Италия), Радивой-Карач (Сърбия) и домакините от Славия.

Ваня Войнова е легендарна баскетболистка, носителка на Купата на европейските шампиони през 1959 и 1963 г. с отбора на Славия. Участва на три световни първенства, като през 1959 г. в Москва българският отбор печели сребърните медали, а Войнова е обявена за най-добър център.

Определена е за баскетболистка №1 на Европа през 1958 г., когато българките печелят златен медал на Eвропейското първенство в Лодз (Полша). Носителка е на 12 последователни републикански титли (1953-1965 г.) и е първият Спортист № 1 на България от 1958 г. в анкетата на вестник „Народен спорт“.

През 2001 г. Войнова е приета посмъртно за почетен член на „Залата на славата“ в американския град Ноксвил (Тенеси).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама