Броенето на пътниците в градския транспорт на София в реално време ще струва над 2 млн. лв.

12:34, 04 мар 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броенето на пътниците в градския транспорт на София в реално време ще струва над 2 млн. лв. без ДДС. Това е прогнозната цена на обявената обществена поръчка от Столична община, става ясно от публикуваните документи, съобщава "Медиапул".

Новата система ще бъде внедрена в 206 превозни средства - 126-те нови китайски автобуси и в 80-те нови тролейбуса.

Това означава, че средно инсталирането на й в едно превозно средство ще струва около 10 000 лв.

В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от "Центъра за градска мобилност". Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване, коментира неотдавна зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев.

Внедряването на системата за броене на пътници е част от втората фаза на европейския проект за интегриран градски транспорт на София. Той се финансира със средства от оперативна програма "Региони в растеж".

Обявената поръчка е за доставка и монтаж на бордова система. Тя предвижда на всяка врата на 206-те превозни средства да бъдат поставени сензори. Те трябва да могат да засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние.

Отделно ще е необходимо да се направи окабеляване на автомобилите. Изпълнителят също така трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни (3G/GPRS или еквивалент), както и система и приложения за back office – сървър/платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване.

Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които правят контрол.

Предвижда се тя да работи поне 10 години, през които за поддръжката й ще се грижи изпълнителят й, а при нужда ще е длъжен да направи и допълнителна доработка.

Броенето на пътници в реално време ще позволи да се оптимизират маршрутите и графиците по линиите на градския транспорт. По този начин ще се намалят разходите за гориво, а оттам и замърсяването на околната среда

Надеждите са, че ще намалеят и пътуващите гратис, защото ще помогне на контрольорите при извършването на проверки.

Бъдещият изпълнител трябва да има опит в изграждането на такива системи, е посочено в тръжната документация.

Изисква се още да имат оборот от над 1 млн. лв. за последните три финансови години.

Срокът за подаване на офертите изтича на 4 април в 17:30 часа. Техническото предложение има по-голяма тежест при избора на изпълнител – 70 точки, а останалите са за цената.

Още няколко обществени поръчки са обявени във връзка с втората фаза на интегрирания столичен градски транспорт.

Доставката и монтажът на 220 броя електронни табла по спирката ще струва над 1 млн. лв. без ДДС. Това е средно по 4500 лв. за едно табло.

Инсталирането на сигнализация за приоритетно преминаване на колите от градския транспорт през 20 кръстовища ще струва 300 000 лв. без ДДС.

1980 лв. без ДДС е сумата, която ще бъде отделена по мерките за публичност на този проект. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама