Граждански организации излизат на протест за спасяването на "Пирин"

09:01, 06 мар 17 25 450 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Природозащитници излизат на протест в София днес.Причината е спорно решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

В последния ден преди почивните дни министър Ирина Костова позволи предварително изпълнение на новия план за управление на национален парк "Пирин", но без никаква екологична оценка.Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6.03.2017 г. Протестът ще се състои на 6 март, понеделник, от 18:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите, бул. „Княгина Мария Луиза“ 22.

"За пореден път властимащите днес, по примера на предходни правителства, се опитаха да действат по схемата „ако мине номерът“ и тестваха бдителността на активните граждани и организации в България. Под благовидния предлог „важни държавни и обществени инетереси” е ограничен достъпът на българските граждани до правосъдие за защита на околната среда, гарантиран в Орхуската конвенция, подписана от всички страни-членки на Европейския съюз.

Припомняме, че България вече е осъдена за нарушаване на конвенцията и каквито и „благородни“ доводи да ни поднася МОСВ, в случая се обезсилват от факта, че решението за предварително изпълнение е публикувано в навечерието на почивните дни, като е даден тридневен срок за неговото обжалване. Взетото решение ясно показва желанието на министър Костова да ограничи възможността на гражданите да се обърнат към съда и прави ясна зависимостта на МОСВ и кабинета Герджиков от частните интереси на един олигарх, който вече 15 години ползва ценните блага на Пирин, без да заплаща подобаващо за това на държавата, заявяват от организациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама