Изграждат първия паметник на жена в София

11:46, 06 мар 17 25 679 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Кампанията „Паметни жени“ ще стартира на 8-ми март - Международният ден на жената и цели да популяризира постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България. Тя хвърля светлина и върху дейността на представителките на нежния пол, които са проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството и науката. Това потвърдиха за сайта Topnovini.bg от Български хелзинкски комитет, които заедно с Българска асоциация на университетските жени, са организатори за кампанията.

Инициативата ще включва поредица от събития, започващи от 8-ми март и продължаващи през целия месец март. В рамките й ще се проведат лекции, редактони, акции, изложби и други събития, чиято крайна цел е изграждането на първия паметник на жена от историята ни на територията на столицата.

Една от дейностите, в която всеки желаещ би могъл да се включи, е Уикипедия Редакторът. Той ще се проведе на 11-ти март от 14:30 часа в сградата на "Гьоте институт". Идеята му е да се създадат и редактират статии, посветени на постиженията на жените в българската история и така да се допълнят липсващите статии за българки в Уикипедия или пък да се обновят вече съществуващите такива.

„Твърдо вярваме, че за великите българки има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и публичното пространство изобщо. Само с общи усилия можем да гарантираме, че това ще се случи.“ - казват още организаторите и приканват всички, които имат възможност, да се включат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама