Забраниха на биопроизводители да кандидатстват за пари от еврофондовете

16:28, 06 мар 17 25 362 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Български биопроизводители заплашиха с протести, след като Министерството на земеделието и храните забрани приемането на нови заявления по мярката за Биологично земеделие към ПСРС. Забраната важи и за разширяването на вече поети ангажименти, става ясно от декларация на Българска асоциация Биопродукти (БАБ).

"Изразяваме нашето дълбоко възмущение, в резултат на внезапно издадената Заповед No 09 -160 от 18.02.2017 г. от Министъра на земеделието и храните, ден преди началото на кампанията по подаване на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките на площ по Програмата за развитие на селските райони, с която се забранява приема на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/, както и разширяването на вече поети ангажименти", гласи декларацията.

Причината за това решение на аграрното ведомство е, че мярката за биоземеделие е с недостатъчен бюджет. Недопускането на нови кандидати ще позволи да има средства за всички, които вече са заявили, че ще поемат ангажименти.

Производителите обаче смятат, че решението е несправедливо. „Това е недопустимо и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии. Много от тези хора са взели и кредити. Тази ситуация поставя в неравностойно положение и тези биофермери, които точно тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават вече субсидии по новата програма,за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година", се казва още в декларацията на БАБ.

"Ако бюджетът по мярката е изчерпан, нима това е забелязано на 28-ми февруари - девет месеца след края на предходната кампания за подпомагане и един ден преди началото на новата? Нима не можеха да се предприемат мерки за насочване на средства от други, неработещи мерки от Програмата? Нима нямаше възможност да се обмислят известни ограничения или мерки, които да разграничат истинските и активните биопроизводители от тези, които са се насочили към източването на субсидии", пишат още земеделците.

Те настояват заповедта да бъде отменена и да бъде съставена работна група, която да анализира състоянието на бюджета по мярката, след което да се търсят възможности за финансирате чрез пренасочване на средства от други мерки. В противен случай производителите са готови да протестират за правата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама