Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

18:12, 06 мар 17 25 616 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Шествие за правата на жените ще премине навръх 8 март от 17.00 ч. по столичния булевард "Витоша", съобщи за Topnovini.bg Гергана Куцева от Български фонд за жените (БФЖ), който организира събитието.

Идеята на инициативата е да се гарантира равноправие, справедливост и човешки права на жените.

„На 8-ми март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Необходими са целенасочени политики, за да бъде гарантирано участието на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот“ - заявяват организаторите. От БФЖ дават обезпокоителната статистика, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, 14% от жените в страната получават по-ниски заплати, а 40% по-ниски пенсии в сравнение с тези на мъжете. Само 19% пък са били жените депутати в 43-тия парламент.

„Шествието е за всички нас, жените, хората, които искат да живеят в по-справедлив и щастлив свят. Искаме да бъдем свободни, уважавани, дарявани с любов, но не такава, която наранява физически; да бъдем себе си. Искаме да няма жертви на насилие, искаме да получаваме заплати и пенсии, равни с тези на мъжете, искаме да не ни е страх нито нощем, нито денем, когато се разхождаме сами, искаме политици, които не използват сексистка реч. Искаме управляващи партии, които са ангажирани да работят за запазване на човешките права и човешкото достойнство. Искаме най-естественото нещо за 21 век – равноправие.“ - казват още от Българския фонд за жените. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама