Откриха обновеното кино „Люмиер Лидл“ в София

16:01, 08 мар 17 / Политика 25 1437 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

За любителите на седмото изкуство „Люмиер“ не е просто един от многото киносалони в София, а лента, запечатала някои от най-вълнуващите кадри от филма на собствения им живот. Носещо името на братята Люмиер, които на 21 март 1895 г. смайват света със своя 46 секунден филм, емблематичното столично кино, е съхранило творческия им дух. Основано през 1993 г. като част от комплекса НДК, повече от 25 години „Люмиер“ е място на среща между некомерсиални филми от най-високо ниво и техните зрители. По този начин, то доказва, че и в 21 век може и трябва да съществува кино, което да вълнува и докосва сетивата.

Водени от идеята за запазването на този паметник на духа, НДК и търговската верига “Лидл“ обединиха усилия и ремонтираха салона, придавайки му европейски и модерен вид, но и запазвайки неповторимата му индивидуалност.

 

По време на официалното откриване на ремонтираната зала на кино“Люмиер Лидл“, директорът на НДК – Мирослав Боршош каза, че днешното събитие е много важен момент за българската култура изобщо.

Милена Драгийска, изпълнителен директор на търговската верига, финансирала проекта, сподели за читателите на Topnovini какви са причините, мотивирали компанията да участва в реконструкцията му:

Люмиер“ има знаково значение за културния живото на столицата. Ние имаме отношение към киното и изобщо към цялото изкуство. Затова нашият ангажимент не е изненада, то е логична надграждаща стъпка над нашето убеждение, че българският бизнес може и трябва да подкрепя българската култура. Ако се броиш, че си приятел, както и в живота, приятелите трябва да подкрепят, да окуражават, а когато става дума и за българско изкуство, то трябва и да го популяризират. Само така може на едно качествено високо равнище да се случи утвърждаването на българското, зад което нашата компания застава.“

Всички зрители, ще могат да се наслаждават качествено европейско кино от най-висок ранг в чисто новата зала 11 в НДК, където се помещава киното. Обновяването обхваща салона и фоайето, както и касата. „Люмиер Лидл“ е със сменени настилки и стени, енергоспестяващо осветление, пожароустойчиви врати и напълно нови седалки.

Това, което обаче старото кино „Люмиер“ завещава на новото „Люмиер Лидл“, е емоцията, с която голямото изкуство сближава хората в салона и от напълно непознати, ги превръща в приятели, обвързвайки ги завинаги с нишката на споделеното чувство. За нея ни разказва Ростислава Генчева – ръководител на продуцентски център:

Един от последните ми много хубави спомени е свързан именно с това кино. Преди няколко години, когато отново се провеждаше София филм фест, имаше панорама на един британски режисьор Тони Палмър. Тогава в България беше световната премиера на филма му „Ноктюрно“, посветен на композитора Бенджамин Британ. Имаше обявена пресконференция. Аз дойдох малко по-рано и влязох в киното. Попаднах на прожекция за кинокритици и журналисти. Седнах на един от последните редове до някакъв възрастен човек. На десетата минута и двамата започнахме да хлипаме, защото филмът бе изключително покъртителен, разказващ за връзката на Британ с Холокоста. Цялата тази емоция явно повлия и на мен, и на другия зрител. В един момент, абсолютно несъзнателно, ние двамата си хванахме ръцете в тъмното, вече ридаещи. Така изкарахме цялата прожекция, която беше повече от 2 часа. Изведнъж лампите светнаха и в момента, в който се обърнах, аз разбрах, че съм стояла до Тони Палмър. Спогледахме се. В такива моменти човек изпитва леко неудобство. Той разбра, че съм го разпознала, запознахме се и ме помоли да го заведа до залата, в която ще се провежда пресконференцията, защото идваше за първи път и не знаеше къде е, а и е възрастен човек.“

Оказва се ,че Тони Палмър до последно е монтирал филма и за първи път в София го вижда на голям екран.

За първи път го виждам завършен и едва сега разбирам какво чудовище съм създал.“- споделя режисьорът пред Ростислава Генчева, а тя допълва:

Филмът е изключително тежък, той не е за нормални хора. В него е събрана цялата болка на света. Този филм променя. Такива филми можете да видите в кино „Люмиер Лидл“. Филми, които променят и които няма да забравите, след като свършат и изтекат финалните надписи.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама