Разнобой в регулатора за цената на водата в София

17:30, 08 мар 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Членовете на регулатора не са били съгласни бизнес-планът на "Софийска вода" да бъде върнат за нова преработка. За това е настоявал единствено председателят на комисията Иван Иванов. Това става ясно от публикуван днес протокол от закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, че на заседанието си на 27 февруари т.г. КЕВР реши да върне за преработка проекта на работната група, която в 3-дневен срок да представи преработен вариант.

Въпреки разногласията между членовете на комисията, водата в столицата най-вероятно ще поскъпне с 18 на сто, както предлага водният оператор. Най-голям проблем се оказва високата норма на възвращаемост от 17 процента, която е гарантирана на "Софийска вода". 

Според регулатора и според Столичния общински съвет това е икономически необосновано, въпреки че е заложено в концесионния договор и според част от членовете на комисията, нормата не може да бъде променяна. Именно предложението нормата на възвращаемост да бъде намалена до 10 на сто е породила дискусиите в комисията. 

Регулаторът отново е отложил решението за новата цена на водата в София. Работната група е натоварена да преразгледа предложението за решение. Преработеният вариант ще бъде гласуван до края на седмицата. Ако дотогава няма промяна в концесионния договор, водата ще поскъпне съгласно първоначалният вариант, който предвижда скок от 18 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама