От 1 април здравната каса ще купува лекарствата за онкоболните

15:16, 10 мар 17 25 509 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Здравната каса ще прави търгове за осигуряване на лекарствата в онкологията. Промените са заложени в рамковия договор между НЗОК и Лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април.

Към момента всяка болница купува сама нужните й медикаменти, а след това НЗОК им изплаща средствата. Занапред процедурата ще се централизира и самата каса ще прави обществени поръчки.

Целта за постигане е да се намалят и уеднаквят цените на медикаментите, зашото в момента различните болници имат различни цени на едни и същи препарати. Преди време се твърдеше, че има драстични разлики между различните лечебни заведения, макар че производителите обявяват, че това не е така. Анализ не е показван публично, твърди вестник "Сега".

До 2012 г. медикаментите за рак се осигуряваха именно с централизиран търг в Министерството на здравеопазването и болници и пациенти постоянно се оплакваха от липси на определени лекарства.

Идеята касата да прави обществени поръчки за лекарствата, които плаща, не е нова. Опасенията са, че в НЗОК ще може да се появи отново проблемът с недостатъчни доставки на лекарствата.

При подобно развитие не е ясно каква ще е съдбата на електронната борса за лекарства в здравното министерство, която също трябваше да заработи тази година. Нейната цел също беше да се прави централно договаряне, с което да се постигнат по-ниски и уеднаквени цени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама