Четиридесет години специалност „Социология“ в Софийския университет

17:32, 10 мар 17 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 10-ти и 11-ти март в Новата конферентна зала в Ректората на Софийския университет ще се проведе юбилейна научна конференция, озаглавена „Как живеем заедно: общности, институции, мрежи“. Тя е посветена на четиридесетата годишнина от създаването на специалността „Социология“ в университета. Това разбираме от страницата на най-голямото висше учебно заведение у нас.

„Не е лесно да си социолог. Не е лесно, защото, за да имаш претенцията, че можеш да изследваш социалния живот, трябва да получиш задълбочена теоретична подготовка, умение да отхвърляш булото на привидностите, да овладееш многобройни и сложни социологически техники. Но е интересно да си социолог. Интересно е, защото социологията ти дава компетентности и умения да се ориентираш в сложността и превратностите на съвременния социален живот, да прогнозираш общeствeни тенденции, да влияеш върху общественото мнение и върху правенето на политики.“- споделят преподавателите от катедра „Социология“ към СУ и припомнят думите на Питър Бъргър:

„...първата мъдрост на социологията е тази - нещата не са това, което изглеждат, социалната реалност има много пластове от значения. Откриването на всеки нов пласт променя възприемането на цялото .“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама