Доц. Лъчезар Филипов: Жертва съм, но няма да спра да говоря за извънземни

06:50, 11 мар 17 25 2705 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Астрофизикът Лъчезар Филипов, когото ръководството на БАН наказа с последно предупреждение за уволнение заради медийните му изяви за Космоса и извънземните, не смята да спира да говори за извънземен живот. 

  „Няма да спра да говоря за извънземни. Аз съм убеден в това. Но няма да говоря като учен, защото това ми е забраната. Нямам право, когато говоря за извънземни да произнасям името на БАН и на Института за космически изследвания. Представяте ли си – хората, които ме слушат, искат да разберат кой съм и журналистите изписват титлите ми, защото съм учен. Но нямам право да говоря като такъв. Не съм крал дипломите си, не съм откраднал нищо в науката. Всичко съм извоювал сам”, заяви пред Topnovini.bg доц. д-р Филипов.

На въпроса защо се случва този скандал в БАН, Филипов каза, че генезисът на писмото срещу него е по-дълбок.

„Крушката си има дръжка. Това е атака срещу Академията и срещу Института. И аз го отнесох, вместо БАН да разрови откъде идва тази атака. Защото тя няма да спре, докато не получа инфаркт на 64 години, както ме предупреждава жена ми”, казва ученият. 

Когато го наказвали, колегите му обяснили, че така ще запушат устата на БАН. 

„Направиха това срещу мен, защото знаеха, че ще кажат: Филипов е виновен, че ни отрязаха бюджета. Владислав Горанов бил казал, че няма да плащат пари за извънземни. Знае ли той, че милионите, които се влагат от НАСА в търсене на живот на други планети, са от парите на хората? Но жертви трябва да има. Бил съм в казарма и там полковникът викаше: Момчета, имаме учение, но ще има 10% жертви.”

Лъчезар Филипов не приема разбирането на бившия министър на финансите за работата на учените в Академията като за „ведомствена наука”.

„Не може човек, от когото зависи бюджета на БАН да мисли, че ние сме ведомствена наука, тоест че правим нещо за себе си. Чакайте, науката не е нещо за себе си, науката е над материалното. Наука се прави от хора, които мислят. Ако всеки ден мислите какво ще си намажете на филията, няма да направите и една формула”, казва той и допълва, че заплатите в Академията не са актуализирани повече от 10 години, че пари за наука не се отпускат и се работи „на мускули”. 

След скандала астрофизикът ще остане в БАН и ще чете лекции в Италия, но няма да се мести там. 

„Не бягам, имал съм възможност да го направя два пъти. Първия път - в Брюксел, където работех 3 години в Брюкселския свободен университет. Но тогава баща ми се беше разболял от рак и останах. Вторият беше в Япония. И двата пъти бях поканен като професор”, казва той и припомня, че е ръководил втория полет на български космонавт и има авторитет сред учените.

Сегашната ситуация връща Лъчезар  Филипов във времената, когато десетки години никой не цитирал статиите му по физика на черните дупки, с които се занимава от 40 години. Това не го накрало да спре да пише по темата. „Преди 10 години започнаха да цитират статиите ми.”

Филипов не приема обаче нивото на манталитета в БАН. „Повечето мои колеги си чакат заплатите и са съгласни да се подчинят на всякакво решение само и само, както викаше Бай Тошо, „да мине вятърът отгоре“. Така не се прави наука, тя се прави със смелост, с идеи, с иновации”.

На въпроса как изглежда светът ни, с видимите и невидимите си страни, доц. Филипов отговаря: „Ако се срещнем с извънземни, ще си променим парадигмата. Ако те дойдат и ни кажат къде са ни грешките, защото ние живеем в гора и виждаме дърветата, но не и самата гора, а те гледат отгоре и виждат хаоса на нашата планета, където има гладни, има бедни, има богати. Защо е всичко това? За мен не са важни НЛО-тата, а кой е вътре в тях и ако дойдат, на какво ще ни научат”.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама