Владимир Данаилов: Инвестициите в София през последните 15 години са 231 млрд. евро

10:50, 11 мар 17 25 1110 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Инвестициите в София през последните 15 години са 231 млрд. евро, съобщи днес Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ на форум-среща с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на 20 чужди посолства у нас, както и председатели на двустранните камари у нас, съобщава БТА. 

Данаилов е акцентирал върху предимствата за инвестиции в София и основните политики на Столичната община в областта на бизнеса. По негови думи повече от половината от чуждестранните инвестиции се правят в столицата, а в последните години чуждестранните инвеститори тук са компании от 77 държави. Те са се възползвали от благоприятните условия за инвестиции в столицата като например едни от най-ниските данъци за бизнеса. 

Една шеста от продукцията на индустрията в страната е съсредоточена в София, сочи обобщената информация на Данаилов. 25 на сто от работната сила на страната е в столицата и създава 40 процента от БВП. 49 процента от жителите на града между 25 и 64 години имат университетска диплома, смята директорът на СОАПИ. 

Той е на мнение, че в София се развиват много интензивно обещаващи индустрии като информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процесите. С 25 хиляди специалисти в областта на информационните технологии София се нарежда на трето място в света по брой на IT-та на глава от населението. Бум отбелязват зародилите се сравнително скоро т.нар. креативни индустрии за създаване на електронни игри като 7 на сто от работната сила на града е заета в тази сфера. 

Веднъж месечно агенцията разпространява бюлетин за бизнес активността в София и възможностите за инвестиции.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама