Лекари събират пари от ученици за извинителни бележки

11:39, 11 мар 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лични лекари са въвели такси „издаване на извинителна бележка“ и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социалните мрежи майки, информира БНТ.

В писмен отговор до майките от министерство на здравеопазването са категорични, че издаването на болничен лист и извинителна бележка е напълно безплатно и разясняват, че услугите се покриват от здравната каса.

Експертите на министерството препратили въпросите на журналистите към здравната каса. Оттам съобщили, че не заплащат издаването на извинителни бележки, а от лекарския съюз обяснили, че това дава право на личните лекари да искат такси от пациентите.

„След като не е посочено като безплатно издаването на такъв медицински документ – колегите някъде по своя преценка биха могли в ценоразпис да запишат някаква такса, някаква сума срещу издаването на тази извинителна бележка“, коментира Галинка Павлова зам.-председател на Българиския лекарски съюз  (БЛС).

Семейните лекари избират сами дали да въведат такса и колко ще струва извинителната бележка. От лекарския съюз припомнят, че децата до 18 години не заплащат потребителска такса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама