ЦИК забрани на ДОСТ да излъчва предизборен клип, с агитиация на турски език

13:24, 12 мар 17 25 441 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение от страна на КП „Обединение ДОСТ“  с предизборен клип, агитиращ на турски език. Това става ясно от справка на сайта на ЦИК. 

Комисията се е самосезирала за извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната агитация в изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., от Коалиция от партии „Обединение ДОСТ“ на своята официалната интернет страница.

След извършената служебна проверка на 11 март 2017 г. е установено, че на официалната интернет страница на коалицията са публикувани два видео материала във връзка с предизборната кампания в изборите за народни представители. Двата клипа са идентични, но вторият е с вградени субтитри на език, различен от българския. 

Според ЦИК единствената цел на втория клип е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския, което не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, съгласно която предизборната кампания се води на български език.

ЦИК е постановила премахване от официалната интернет страница на КП „Обединение ДОСТ“ на втория предизборен клип, с вградени субтитри на език, различен от българския, и спиране на разпространението на този аудиовизуален материал във всички медии и в интернет пространството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама