Нова автоматична система на „Топлофикация София“ помага за намаляване на сметките за парно

19:07, 13 мар 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинското дружество „Топлофикация София“ ЕАД започна да предлага отскоро на клиентите си от нов тип услуга - управление на енергията, която позволява оптимизиране на потреблението и намаляване на разходите за парно и топла вода в сградата, без това да лишава от топлинен комфорт обитателите в нея, съобщиха от пресцентъра на фирмата.

За изминалите четири месеца на отоплителен сезон 2016-2017 г., новата енергоефективна система на фирмата е довела до реализирането на значителни икономии при потреблението на отопление и топла вода в 11 столични сгради. 

Четири района в Столична община – „Възраждане“, „Слатина“, „Връбница“ и „Красно село“ са проявили интерес към предлаганата от дружеството нова услуга с оглед оптимизиране на потреблението на топлинна енергия в общински сгради, в детски градини и училища, намиращи се на тяхна територия. 

В общинските сгради консумацията на отопление в тези 4 столични района е намалена средно с 15% без това да влияе на топлинния комфорт на обитателите. Детските градини са 3 и при тях икономията е средно с 9 % за 4 месеца, а в 6 столични училища потреблението е по-малко с около 13%. Това означава, че потребителите плащат по-ниски сметки за парно и топла вода. До момента финансовото изражение на тези икономии е общо около 20 000 лв., а като топлинна енергия – намалението е близо 296 МВтч. Не на последно място чрез управлението на енергията и следенето на консумацията на парно и топла вода в реално време са спестени и 64,4 тона вредни емисии СО2. 

За внедряването на новата енергийна услуга на „Топлофикация София” е необходимо да се инсталира т.нар. СКАДА система в абонатната станция на сградата, а данните да се предават по GPRS/GSM мрежа директно на експертите в компанията, които управляват консумацията на сградата в реално време. С помощта на специализиран софтуер се извършват необходимите настройки на съоръженията в абонатната станция в зависимост от външните температурни условия, особености и режим на потребление в сградата, предпочитания на обитателите, архитектурната специфика на обекта и др. 

Основните дейности, които се включват услугата “Управление на енергията” от страна на „Топлофикация София” е извършването на оптимална настройка на работния режим на съоръженията в абонатната станция и проследяване на работата на уредите в реално време, за да се реагира с промяна в настройките on-line по всяко време и при нужда.

Монтирането на СКАДА системата в абонатната станция и прилагането на услугата управление на енергията за общински и административни сгради не изисква допълнителни средства, а само нормално работещи абонатни станции. обясняват още от „Топлофикация София”.

Услугата е изключително подходяща за бизнес и административни сгради, училища, детски градини, болници, поликлиники и др., като ефектът от нейното прилагане са измерва в хиляди спестени лева годишно.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама