Първата у нас професионална гимназия за кино ще бъде в София

16:15, 15 мар 17 / Култура 25 921 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Проектът за Стратегия „София-творчески град на киното“ беше официално представен пред журналисти и кино дейци. Разяснения, относно целите на плана за Стратегията дадоха общинските експерти, участвали в изготвянето му – д-р Диана Андреева и доц. Биляна Томова от Фондация „Обсерватория по икономика на културата“ , както и г-жа Мира Сталева- заместник-директор на „София филм фест“. Специално участие взеха и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, както и заместник-кметът Тодор Чобанов.

Кметът на столицата акцентира върху някои цифри, показващи развитието на киноиндустрията в града през изминалата 2016 г., както и върху това какво предстои да бъде направено в бъдеще:

София се нарежда сред първите 10 столици в ЕС, по отношение на дела на културните и творчески индустрии в икономиката на града. Това даде основания столицата ни да бъде наречена град на творческата икономика. Филмовата индустрия е сред водещите, наред с дизайна и софтуерните продукти. Културните и творческите индустрии имат 8% дял в икономиката и заемат трайно 4 място в секторите на икономическото развитие. През 2016 г. на територията на столична община са заснети кадри от 21 игрални филма и сериала и 23 рекламни клипа, повечето от които български. За 2016 г. сумата събрана от такси за заснемане на филми и реклами възлиза на близо 290 000 лева.“

Основните цели, които включва Стратегия „София-творчески град на киното“ са свързани с възможността седмото изкуство да достига по-лесно до все по-широк кръг от хора, в частност до най-младата публика в училищата и университетите. Планира се още създаването на нови алтернативни инструменти за финансиране, сред които фонд „Кино“, който да подпомага филмови дебюти на стартиращи режисьори. Съществуващият гаранционен фонд към Столична община, също ще се използва и за подпомагане на киноиндустрия.

Голямата цел на Общината пък е изграждането на първото в България Средно професионално училище за кино, което да даде на индустрията достатъчно добре обучени и подготвени кадри.

Визията на Стратегията „София- творчески град на киното“ до 2027 г. е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Водещите принципи са: устойчиво развитие на филмовата индустрия, образование във филмовата индустрия и филмова индустрия в образованието, разширяване на достъпа до филмовия продукт и, разбира се, нарастване на потреблението на този продукт“ - заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Стратегията „София- творчески град на киното“ престои да бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет и ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Не всички творчески градове на киното имат стратегия. София ще има такава стратегия. Това е много сериозна крачка напред и най-окуражаващата новина от нея може да се обобщи така: устойчивост, образование и нови алтернативни финансови инструменти“ - каза от своя страна Биляна Томова, която е един от създателите на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама