За 5 години: 15 смени в борда на „София тех парк“

17:05, 15 мар 17 25 1645 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Петнайсет членове на борда на държавното дружество „София тех парк“, около което скандалите не спират, са минали и изхвърчали от него през краткото време на съществуването му. Това показа справка на Topnovini.bg в Търговския регистър.

Последният екип на хай-тек компанията, воден от Иван Симеонов, беше освободен преди два дни, както съобщи министърът на икономиката Теодор Седларски.

За никого не е тайна, че автор на множеството рокади, особено през последните три години, е бившият министър на икономиката Божидар Лукарски, който превърна тех-парка в своя територия, след като оглави министерството.

Кадруване обаче не липсва и преди това. Първият екип от 2012 г. се състои от трима души – изпълнителният директор Елица Панайотова, Владимир Пеневски и Николай Дончев. Само половин година след старта на компанията Пеневски излиза от управлението и на негово място влиза Евгени Консулов, който остава 8 месеца до новата смяна през август 2013 г.

Тогава от борда излизат Консулов и Николай Дончев и на тяхно място са вписани нови двама - Георги Витанов и Григор Порожанов. Само месец след рокадата – на 30 септември 2013 г., в агенцията е вписана нова промяна: Порожанов излиза от управата на „София тех парк“, а на негово място идва Димитър Данчев.

Рокадите в борда на технологичното акционерно дружество продължават и през 2014 г., когато министър на икономиката става Божидар Лукарски, като тогава тенденцията е бордът да се увеличи от трима на петима.

В края на септември от борда е освободен Георги Витанов и мястото му заема Евгени Ангелов. Четири месеца по-късно – през декември, напуска Димитър Данчев и влиза Филип Кирев, за когото се знае, че е приближен на Лукарски. Кирев е главен секретар на СДС и началник на политическия кабинет на министъра.

До май 2015 г. в борда все още са трима души, в какъвто състав той е поддържан до момента - Панайотова, Кирев и Ангелов.

През март 2016 г. управителният съвет вече е надут до петима души, като към горните трима се присъединяват Цветомира Лачева и Йолиан Иванов. За Иванов се знае, че е завършил Техническия университет и е работил за държавни структури и за американски инвестиционни банки и фондове. Лачева е кадър на "Отворено общество" и ръководи програма ФАР в регионалното министерство, завършила е икономика в Свищов,

Още следващия месец Панайотова и Евгени Ангелов излизат от състава на борда. Припомняме, че Елица Панайотова подаде оставка след решението на Министерството на икономиката да назначи още двама членове на съвета на директорите на държавното дружество. Конкретната причина за оставката й стана назначаването на втори изпълнителен директор, който да поеме финансите на компанията.

Новите попълнения са Пламен Накев и Елица Караджова, която идва на мястото на Лачева. Името на Накев се свързва с фалиралата авиокомпания "Балкан", на която е бил главен счетоводител, уволняван три пъти. Бил е и в ръководството на "Летище София и на Ръководство въздушното движение (РВД).

През юли 2016 г. без нови смени в екипа идва пети човек - Кирил Гератлиев, който е бивш директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". 

На 3 октомври има отново рокада – излиза Йолиан Иванов, влиза Иван Симеонов. Така сформираният екип е с мандат до 2020 година.

Вчера министърът на икономиката Теодор Седларски обяви, че свиканото преди броени дни общо събрание на акционерното дружество е гласувало ръководството да бъде сменено. Това по думите му нямало отношение към недоволството на фирми, които работят на територията на бизнес парка. Седларски не посочи кои са новите имена в борда на „София тех парк“. Със сигурност обаче Иван Симеонов обаче вече не е директор на компанията.

Според последния финансов отчет на дружеството за 2015 г. , когато в ръковдството му са 3-ма души – Елица Панайотова, Филип Кирев и Евгени Ангелов, начислените заплати и осигуровки са 79 000 лева. За сравнение през 2014 г. сумата е 93 000 лева.

Проектът за "София тех парк" започна да се изпълнява през 2012 г., като до края на миналата година в него бяха вложени 76 млн. евро по оперативна програма "Конкурентоспособност".

 

Кои бяха в управата на „София тех парк“:

1.Елица Панайотова

2. Владимир Пеневски

3.Николай Дончев

4.Евгени Консулов

5.Георги Витанов

6.Григор Порожанов

7.Димитър Данчев

8.Евгени Ангелов

9.Филип Кирев

10.Цветомира Лачева

11.Йолиан Иванов

12.Пламен Накев

13.Елица Караджова

14.Кирил Гератлиев

15.Иван Симеонов

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама