Мъже на токчета в центъра на София в подкрепа на жените, жертва на насилие

17:11, 15 мар 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата „Извърви километър в нейните обувки“, при която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени, ще се проведе на 18 март от 11ч. пред НДК. Това е петото издание на станалото вече традиционно шествие, научаваме от организаторите му., сред които са : „Български фонд за жените”, “Български хелзинкски комитет”, Фондация "Ресурсен център - Билитис", “Съвет на жените бежанки в България”, представителството на “Върховен комисариат на ООН за бежанците”, както и Национален дворец на културата и кино “Люмиер Лидл”. След края му ще бъдат представени филмова прожекция и изложба,подкрепящи посланията на кампанията.

Събитието ще бъде водено от певицата Рут Колева, а всеки от участниците ще може да подпомогне благотворително каузата, закупувайки билет за филма „Маската, с която живееш“.

Организаторите отново призовават мъжете да изразят своята солидарност с пострадалите жени и да кажат “Не на насилието!”. Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28% от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани (56%) не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите. Тези стряскащи статистики разкриват мрачната реалност на над милион жени в България, затова категоричното противопоставяне и осъждане на домашното насилие са по-актуални и нужни от всякога- казват още инициаторите на инициативата и завършват с това, че в знак на подкрепа с жертвите на насилие и за да се отбележи предстоящото шествие, вечерта на 17-ти март фасадата на НДК ще бъде осветена в розово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама