Синодът обвини Дионисий в клевета към църквата

17:51, 15 мар 17 25 639 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Синодът обвини намиращия се под запрещение архимандрит Дионисий в клеветнически изказвания срещу Българската православна църква и нейното ръководство, които обвинил в нетолерантност. Това съобщиха от Синода по повод участието  на Дионисий в протеста пред президентството в неделя. 

Акцията беше в защита на отпътувалия от страната католически свещеник от град Белене отец Паоло Кортези. Кортези си замина, след като местните хора отказаха да приемат в града сирийско семейство, което беше под закрилата на католическия свещеник.

„Изказваме съжаление, че архим. Дионисий, по отношение на когото е взето решение за завеждане на църковно-наказателно дело, вместо да преосмисли своето поведение и направи усилие към покаяние, продължава драстично да нарушава църковната дисциплина и със своите частни прояви да уронва авторитета на БПЦ-БП, към която се числи и доверието в клира, към който принадлежи", се казва в изявлението на Синода.  

Припомняме, че през февруари Синодът реши Дионисий да бъде съден за поведението си от църковен съд. Двама от митрополитите трябва да изготвят обвинителния акт срещу него Преди ден от пресслужбата на Синода казаха за Topnovini.bg, че до Великден едва ли ще има заседание на владиците заради Великия пост.     

От Синода определят поведението на Дионисий на протеста за недостойно и недопустимо, особено в дните на Великия пост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама