„Одисей пътува за Итака“ на софийска сцена

17:56, 15 мар 17 / Култура 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Одисей пътува за Итака“, а пътуването му започва през далечната 1984 г., когато големият режисьор Леон Даниел го поставя за първи път на сцената на пазарджишкия театър „Константин Величков“. Двадесет и три години по-късно корабът му акостира не на остров Итака, а на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София. Днес от 19:30 часа в столичния театър на смеха, любителите на добрата игра ще могат да се срещнат с един съвременен Одисей, пропътувал през времето, за да стигне до нас.

Култовата постановката на Леон Даниел в наши дни възражда режисьорът Владлен Алексиев, а в ролите влизат: Георги Керменски, Диана Досева, Димитър Терзиев, Людмила Даскалова и още много други.

За сюжета разбираме, че действието тече като криминална история с много комични елементи и неочаквани обрати и още:

„Търси се причината за загадъчната смърт на жена, а друга се опитва да избегне неприятни за нея разкрития. Един жизнен и колоритен човек замисля странна изненада за близките си. Въпреки заглавието, в пиесата не става дума за морета, кораби и герои от древногръцката митология. Българи от нашето време са на сцената. С всичките им познати и новопридобити характерни черти, качества и недостатъци. Да даваш всичко за доброто на децата си, за да се видиш в края на живота си изоставен от тях; да се трудиш и трепериш за своето, но при случай да посягаш и на общото; да роптаеш против безстопанствеността и корупцията, но търпеливо да понасяш склонни към изкушенията на властта кормчии да управляват държавния кораб.“ - разкриват участниците в представлението.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама