ВАС ще обяви до месец решението си по делото за пръстовия идентификатор

17:10, 16 мар 17 25 761 Шрифт:
Автор:

Разширен 5-членен състав на Върховния административен (ВАС) гледа днес нашумялото дело за пръстовия идентификатор в болниците у нас, като съдебното решение с мотивите към него официално ще бъде обявено най-късно до месец, научи Topnovini.bg от пресцентъра на Върховния административен съд.

По неофициална информация на Topnovini.bg, съдийският състав на ВАС е отменил въведената през м.ноември миналата година електронна автентификация, потвърждавайки решението на административните съдии от по-долната съдебна инстанция от 21.11.2016 г.

На 21 ноември 2016 г. пръстовият отпечатък беше отменен на първа съдебна инстанция от 3-членен състав на Върховния административен съд с мотивите, че като средство за идентификация и условие за получаване на здравна помощ, той е незаконен, както по българското законодателство, така и по европейското законодателство

Въпреки, че преди броени дни служебния вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев на среща с представители на Министерския съвет, НЗОК и организациите, обявили се срещу идентификатора пред ВАС, заяви, че „ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система“, на министерството вероятно ще се наложи да премахне идентификатора от системата.

От НЗОК пък заявиха за Topnovini.bg, че при тях няма регистрирани данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ.

Регистрацията с пръстовия идентификатор в болниците беше въведена на 1 ноември миналата година, като министър Петър Москов уверяваше, че само за първия месец след въвеждането на новата система са спестени 15 млн. лева. Наследникът на поста му - Илко Семерджиев обаче обяви, че въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците се е доказало като икономически несъобразно и трябва да бъде заменено с електронна здравна карта.

След официалното публикуване на днешното решение на ВАС, което ще стане в близките седмици, на правителството вероятно ще му се наложи да отмени наредбата, която регламентира достъпа до болнична помощ с пръстов идентификатор.

Пръстовият идентификатор бе атакуван в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум" и от Сдружението на частните болници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама