Станимир Беломъжев: България е малка страна, но ражда шампиони

17:17, 16 мар 17 / Спорт 25 431 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски
Българинът Станимир Беломъжев стана световен шампион по ски ориентиране. 29-годишният състезател от Троян триумфира в средната дистанция на шампионата в руския град Красноярск и накара цялата страна да се гордее с него. 
 
Българският състезател вече има пълен комплект отличия от шампионати на планетата след сребърните в средната дистанция и спринта и бронзовото в смесената щафета през 2015 г. Той отзивчиво отговори на въпросите на репортер от Topnovini.bg.
 
Добър ден г-н Беломъжев, извоювахте страхотно постижение. Каква е рецептата за успеха?
 
- Тайната на успеха е съкупността от упоритост, трудолюбие, постоянство и подкрепата на най-близките ми хора.
 
Как се насочихте именно към този спорт, който не е особено популярен у нас?
 
- Да, наистина той не е популярен в България, но е на почит в Скандинавието. Моите родители ме насочиха към него, тъй като и двамата са се занимавали с този спорт и дори са били национални състезатели. В детските си години се занимавах със ски бягане. Когато за първи път участвах на състезание по ски ориентиране ми хареса, защото в него се налага не само да се бяга, но и да се мисли. Визирам факта, че при този спорт решенията се взимат за секунда, трябва да се избират най-правилните варианти, през кой район да се премине. Самият състезател преминава през места, които вижда за първи път през живота си и има голяма доза неизвестност и адреналин.
 
Какво конкретно представляват тренировките ви?
 
- През летния период имам голям обем тренировки-каране на ролкови ски, колело, бягане, плуване, фитнес. В по -специализирания период ноември-декември започвам тренировки на сняг, в райони които са подготвени за ски ориентиране, прокарана е голяма пътна мрежа, има карта на този район и самата техническа част-бягане на маршрути, за да може когато се влезе в състезателен период да съм подготвен и уверен в себе си.
 
Къде провеждате тренировките си, в България или в чужбина?
 
- Попринцип този спорт може да се практикува навсякъде в подготвените за целта райони. Необходимо е да има карта, нужен е и сняг, за да може да се направят допълнителни следи. Ако гората не позволява направата на тези следи или местността е много стръмна няма как да се получи.
В България има много места на които може да се тренира, ако се обработят терените за ски ориентиране. Основният проблем, заради който аз тренирам предимно в чужбина е липсата на сняг през ноември и декември, за да бъда подготвен за началото на състезанията през януари. 
Тренирам най-вече в Централна Европа-  предимно Австрия, а през ноември и декемрви обикновено в Скандинавието- Норвегия, Швеция, Финландия, а по-рядко и в Русия, зашото там има нужда от визи и е по-отдалечено.
 
Спазвате ли някакви по-специални режими на спане и хранене?
 
- Задължително спазвам режим за сън. Той е необходим за правилното възстановяване. Относно храненето, спазвам обща хранителна диета, но нищо специално. Около тренировки следя да приемам  повече въглехидрати, а в тежките периоди за изграждане на мускулна маса се захранвам с повече белтъчини за набавяне на протеини, но като цяло нямам някакви строги лишения, например от сладко и т.н. Опитвам се да спя по 8 часа на нощ, ако не успея минимум по 7 и половина, но не и повече от 9 часа, защото организмът става ленив и цял ден ми е леко отпуснато.
 
Разбрах, че сте имали проблем с намирането на спонсори. Как успяхте да се справите с тази тежка задача ?
 
- Ами да, това е проблем за всички спортисти в България, които имат недостиг на финанси. Опитвам се да им докажа, че могат да ми имат доверие и да сме си полезни взаимно. Важното е накрая всеки от нас да се чувства горд и радостен, че е помогнал на другия. Искам да им покажа, че можем да имаме взаимна изгода със  спонсори и рекламодатели и  те да подкрепят една идея, всеки спортист да се реализира и да постигне оптималните си резултати.
 
След всичките трудности през годините, какво ви мотивира да продължавате да се занимавате с този спорт?
 
- Най-вече амбицията и желанието да се реализирам като състезател. Винаги съм се стремял към постигането на тази световна титла. Сигурен съм, че и в бъдеще ще бъде по същия начин.  Нямам никакво намерение да прекратявам състезателната си дейност, след като станах шампион. Напротив, смятам да продължа. Освен това искам да мотивирам хората да спортуват. Да, България е малка и не особено стабилна икономически държава, но  може да има състезатели, които да стигнат световния връх!
 
По този повод, как смятате, че ски ориентирането може да се популяризира в България?
 
 - По пътя, по който съм тръгнал аз- чрез успехите. Преди 5 години имаше 1-2 медии  и то най-вече  в моя роден град, които се интересуваха от резултатите които постигам. Сега, след като станах световен шампион 90 % от медиите обърнаха внимание на този спорт и смятам, че това е начинът за популяризирането му. Това е смисълът на труда който полагам  и виждам, че е възможно. Другият начин е чрез организиране на състезания, отново през вас- медиите. Това е начинът да се популяризира всяко едно нещо, а не само спорта. Пожелавам на всички да сме здрави, за да имаме възможността  да се фокусираме върху всички други по-малки и делнични битовизми, заради които понякога забравяме основните неща  в живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама