Двойно увеличение на престъпленията, свързани с наркотици

18:20, 16 мар 17 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от двоен ръст на регистрираните престъпления с наркотични вещества и повишаване нивото на разкриваемостта им. Рязко увеличение на образуваните бързи и незабавни производства. Това показва анализът, представен днес от ръководството на ОДМВР- София, което отчете резултатите от дейността на дирекцията за 2016 г.  От полицията в София информират още, че има удвоен брой на констатираните нарушения на пътя, както и издадените фишове. Данните показват още, че има понижение в броя на тежките пътнотранспортни произшествия, ранените и загиналите в тях.

По отношение на битовата престъпност от полицията отчитат, че е налице спад с 12.9% на общия брой регистрирани престъпления и ръст със 17.26% на разкриваемостта като цяло и на криминалните престъпления в частност.

Регистрираните престъпления против личността бележат спад с 6.04%, а разкриваемостта им се е увеличила от 31,01%  на 51,01%. По отношение на престъпленията срещу собствеността през 2016 г. са регистрирани  471 по- малко, а процентът на разкритите е 32.20% спрямо 19.68% за 2015 г. 

Основните фактори за постигнатото повишение на  разкриваемостта са извеждането на челно място на екипния принцип на работа, активната работа в първите часове и дни непосредствено след извършване на престъплението, включително и по метода „горещи следи“, използването на възможностите на оперативния анализ.

В сравнение с 2015 г. , когато са били регистрирани 40 престъпления с наркотични вещества, през 2016г. в резултат на целенасочената и активизирана оперативна работа на служителите на ОДМВР- София броят им вече достига 90. С почти 24 пункта е увеличена разкриваемостта на този вид престъпленията, определяни като„латентни“.

През 2016г. броят на настъпилите пътнотранспортни произшествия се запазва относително устойчив - 1656 спрямо 1686 бр. за 2015 г. Значително е намалял броят на загиналите - 25/ 35 за 2015 г. и ранените участници- 184/ 207, което е непосредствен ефект от завишената административно-наказателна дейност и упражнявания активен контрол върху трафика.

При контролната си дейност по спазване на правилата за движение, през 2016г. служителите от ОДМВР - София са констатирали 50 056 нарушения - двойно повече в сравнение с предходната година /24 939/. Със 7751 повече са съставените актове, а с 14479 повече наложените глоби по фиш. 

Сериозен е спадът - от 50/2015г. на 35/2016г., при тежките катастрофи, които са регистрирани на територията, която е обслужвана от сектор „Престъпления по пътищата” /група „КПДГПА“/ към сектор „Пътна полиция“, което от своя страна кореспондира и със значително по- малкия брой на убитите - 8 спрямо 21 за 2015 г. 

Бързите производства, образувани през изминалата година бележат  повече от двоен ръст- от 292 на 683, а делът им е 14.1% от всички разследвани през годината производства. 12 пъти е нараснал и броят на незабавните  производства. 

Многократното повишаване на образуваните бързи производство и наказателни производства е функция от активизиране на състава на ОДМВР- София и една от основните причини за намаляване на тежките ПТП и загиналите в тях. Един от основите изводи, налагащи се от извършения съпоставителен анализ, е че при една и съща кадрова обезпеченост, при един и същи недостиг на материално осигуряване и средства резултатите по всички направления на дейност през настоящия отчетен период са увеличени.

Положителната тенденция бе потвърдена и от директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов, който поздрави ръководството и служителите на областната дирекция с положените усилия и постигнати резултати. Той обърна внимание на необходимостта от по-активна работа по отношение противодействието на икономическата престъпност и по-пълноценното използване на ресурса на охранителна полиция. Гл. комисар Спиридонов изрази увереност, че в ОДМВР- София е създадена необходимата организация за обезпечаване на предстоящите парламентарни избори, като призова към проактивност в действията на полицейските служители.

Задоволство от постигнатите резултати и професионалното ниво на взаимодействие с ОДМВР - София, както на районните прокуратури с районните управления по места, изрази и окръжният прокурор на София Наталия Николова. В своя коментар тя отново изтъкна водещите принципи на разследването - бързина и качество, така че адекватно да се отговори на очакванията на обществото за бързо правосъдие. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама