САС ще се произнесе днес по делото срещу за Брендо

05:55, 17 мар 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе по делото срещу Евелин Банев, Симо Карайчев, Моника Добринова, Десислава Дишлиева – подсъдими за организиране и участие в престъпна група за пране на пари, предаде БГНЕС.

В началото на 2013 г. СГС призна за виновни и четиримата подсъдими. Брендо бе осъден на седем и половина години затвор. САС оправда напълно всички подсъдими, като присъдата бе подписана с особено мнение от съдия Георгиева. ВКС отмени оправдателната присъда и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд.

На заседанието по делото днес прокуратурата поиска увеличение на наказанията, а защитата категорично поиска да ги оправдае, като това направи и предишният съд, чийто акт е отменен на формално основание. И самите подсъдими заявиха пред съда, че не са извършили престъпление. Брендо говори пред съда, че предвид тенденциозния характер на делото, мисли, че се създала порочност от прокуратурата и определени политически кръгове.

Адвокатът на Брендо - Ина Лулчева, направи пред съда сравнение с т. нар. фалшиви новини. „Журналистите са наясно какво е фалшиви новини – когато се казва, че някой е в престъпен сговор с друг, защото единият бил се познавал с лицето Иван, а лицето Иван имал кола, а пък тази кола спирала на паркинга на Георги, с когото подсъдимия се познавал, което установява, че и тези двамата се познават. Това установява според мен класическата фигура на фалшивите новини. Тук се твърди, че един българин, който е осъден в Испания е давал пари на моя подзащитен и на всички други подсъдими, понеже било доказано, че този осъден в България гражданин се познава с едно лице, с което моя подзащитен е съгражданин от Тополовград“, обясни тя пред репортери.

Искането на прокуратурата за увеличение на наказанието, според Лулчева установява единствено един незаконосъобразен подход на прокуратурата към това дело. “Защото ако прокуратурата искаше поне малко да демонстрира, че се отнася така както законът изисква, щеше поне да каже, че наказанията трябва да се намалят, защото според практиката и на европейския съд и на българския, изключително дългият период от извършване на престъплението до присъдата винаги е изключително смекчаващо отговорността обстоятелство основание за намаляване на наказанието“, посочи Лулчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама