Михаил Константинов: Турските управници разбират само от сила, те не разбират от добро

В четвъртък вечерта (16.03.2017 г. - бел.ред.)п очетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с писмено обръщение във връзка с предстоящия референдум в Турция. В него той обяснява, че резултатите от допитването в южната ни съседка могат да доведат до конфликти и противопоставяне в Европа и на Балканите. От Topnovini.bg потърсихме за коментар на съдържанието на писмото проф. Михаил Константинов.

"Това е един от не многото случаи, когато съм съгласен с г-н Доган и смятам, че писмото ще ориентира правилно българските граждани от турския етнос. В момента е възможно те да са объркани поради наличието на две турски партии и г-н Доган доста ясно показва, което е правилно да бъде подкрепено. А именно - верността към родината и нашите традиционни ценности. С една дума това е, мисля, полезно писмо." 

Проф. Константинов коментира заплахите от страна на Ердоган, че ще пусне бежанците, които се намират в момента на територията на Турция.

"Бежанци на българска територия няма как да има, защото те не бягат от война в съседна държава. Това е дефиницията за бежанец. Има икономически емигранти, които са решили, че в Европа се живее по-хубаво, по-охолно, има храна, има вода, и хората искат да се заселят там. Това тяхно желание е разбираемо, но това не означава, че ние може да издържаме такава маса от хора. Нещо повече - категорично не можем.

Според проф. Константинов, от Турция към нас се трансферира несигурност и вече има конкретни заплахи.

Това, че Ердоган и турското ръководство може да направят всякакви бели, е очевидно. Мисля, че начинът, по който говорят не само с България, но и с Европа, е абсолютно недопустим и това, според мен, е признак за някакви ментални проблеми". 

Професор Константинов каза още, че вчерашното повикване на посланика ни в Република Турция, Надежда Нейнски, за консултации в Министерството на външните работи (МВнР), е "предпоследната стъпка, преди понижаване на ранга на прекратяване на дипломатическите отношение. Това е. Следващата стъпка е ние да изгоним турския посланик и сваляме отношенията на ниво консули. Според проф. Константинов, България трябва да се подготви сериозно заради заплаха от страна на Турция.

"Тези хора, които управляват Република Турция, разбират само от сила, те не разбират от добро. Въпреки че ние се водим за слаби, като част от Европейския съюз и НАТО, България съвсем не е чак толкова беззъба, колкото някой си представя. Ние просто трябва да укрепим националната си сигурност. С тази мижава армия, която имаме, за нищо не ставаме. Може би задача №1 е укрепването на армията и отбранителните способности на страната. Нашата армия трябва да е достатъчно мощна, за да даде отпор на турската армия. Навремето идеята беше да задържим турската армия, докато дойде тази на СССР. Сега трябва пак да стане толкова силна, само че с идеята да дойдат американците, например. Не бива да забравяме, че през 1974 г. Турция си прибра половин Кипър и така й се размина. После пък НАТО откъсна Косово от Югославия, а през 2014 г. Русия си прибра Крим от Украйна и го анексира. Това говори, че силният печели. Просто това е - силният прави каквото си иска, а другите протестират, но силният си е взел своето. Ние не трябва да бъдем поставени в това положение", завърши проф. Константинов.