• Снимка: Министерство на икономиката

Лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк бе официално представена на събитие в лабораторния комплекс на парка. На него бе обявено, че ресурсите на суперкомпютъра, наречен NESTUM cluster (НЕСТУМ клъстер), който работи от юли 2016 г., са достъпни за нуждите на високотехнологичния бизнес у нас.

Основните области, за които работи суперкомпютърът, са научни. Машината може да  намери приложение в квантовата информатика (изучаване поведението на квантово-механични системи), нанотехнологиите, климатичното моделиране (кратко- и дългосрочни синоптични прогнози) и биофизиката.

На събитието присъстваха служебният министър на икономиката Теодор Седларски, новият изпълнителен директор на София Тех Парк, Асен Ненчев, както и Натанаил Стефанов, новият зам.-председател на съвета.

Снимка: Министерство на икономиката

„Искрено се радвам, че ученици и студенти ще могат да провеждат своите учебни занятия в сградата на Лабораторията и ще могат да получат най-доброто с което разполага „София тех парк“, сподели  министър Седларски във връзка с участието на ученици от две паралелки на Технологичното училище по електронни системи към Технически университет.

Той изтъкна, че новото ръководство на „София тех парк“ ще работи на високи обороти и ще поддържа активна връзка между науката и бизнеса.

Професор Ани Пройкова и участниците в екипа й демонстрираха пред гостите възможностите на своя модерен суперкомпютър, чиято производителност и ефективност за обработка на Big Data го класират втори по капацитет в България в областта на образованието, научните изследвания и бизнеса.  

Показана бе и симулация на запомнено от много столичани метеорологично събитие от лятото на 2014 г. когато силна градушка нанесе доста щети в града. По думите на д-р Стоян Писов моделът бил използван, за да се види дали машината би могла да предсказва твърди валежи. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно