Илко Семерджиев: Финансирането на болничната помощ от НЗОК е нараснало, но дълговете са се увеличили

20:01, 17 мар 17 25 519 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев се срещна днес с директорите на 26-те многопрофилни областни болници в България, за да обсъдят ситуацията с нарастващите болнични дългове.

„От 2010 година насам финансирането на болничната помощ от НЗОК е нараснало с 538 милиона лева. В същото време дълговете на болниците с държавно участие са се увеличили със 170 милиона лева“, заяви министър Семерджиев. 

Главният секретар на Министерството на здравеопазването Стоян Стоянов представи изготвения финансов анализ за дейността на 62 болнични лечебни заведения с държавно участие в страната, като акцентира върху показателите на областните болници.

Директорите им от своя страна очертаха основните проблеми, пред които са изправени, а министерството се ангажира да потърси оперативни и законодателни механизми да им помогне.

Снимки: Министерство на здравеопазването

Трябва да действаме по-стратегически заедно“, подчерта министър Илко Семерджиев. Според него един от ключовете към преодоляването на дълговете е доброто управление на болниците в унисон със закона и с интересите на пациентите.

До края на март Министерството на здравеопазването очаква от директорите на областните болници оздравителни планове за представляваните от тях лечебни заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама