Митрополит Григорий ще отпътува за Враца

08:36, 18 мар 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоизбраният Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран днес на катедрата на Врачанската митрополия, съобщиха от Синода.

Лично патриарх Неофит и митрополити ще го съпроводят към неговата епархия, за да го препоръчат на паството му.

Преди да отпътува за епархията си митрополит Григорий ще отслужи света литургия в столичния катедрален храм „Св. Неделя”. Така той ще се сбогува и с клира и миряните на епархията, на която посвети пет години служение – 2 години като протосингел и 3 като викарен епископ.

По-късно същия ден, около 14.30 ч. митрополит Григорий ще бъде посрещнат на границата на Врачанска епархия на площада в с. Зверино.   

Духов оркестър ще го посрещне във Враца, където митрополит Григорий ще започне своето митрополитско служение със заупокойна молитва към Бога за упокоение душите на неговите достойни предшественици -  Врачанските митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и др., които са погребани в митрополитския храм „Св. Николай“ срещу сградата на светата митрополия.  

След това литийно шествие ще тръгне от храм „Св. Николай“ към площад „Христо Ботев“.

По-пкъсно митрополит Григорий ще бъде посрещнат на централния градски площад с хляб и сол от врачани и кмета на града Калин Каменов.

В края на вечерното богослужение патриарх Неофит ще прочете препоръчително послание за новия митрополит към паството. Тържествата в този ден ще завършат в 18.30 ч., когато митрополит Григорий ще получи символичният ключ на врачанската митрополия.

На 19 март, неделя, митрополит Григорий ще оглави първата си света литургия в поверената му епархия. В богослужението молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама