"София Филм Фест" организира прожекции за хора с нарушено зрение

13:49, 18 мар 17 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два филма за живота на хора, които са загубили зрението си, ще бъдат показани на "София Филм Фест". Две от прожекциите са специално адаптирани за възприемане и от незрящи хора, съобщиха организаторите на фестивала. 

Инициативата се провежда за първи път в България. Идеята е всички хора да имат равен достъп до фестивалните прожекции. 

Първият документален филм е „Дневници за слепотата” и е създаден през 2016 година. Режисьори и сценаристи на филма са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини. 

Сюжетът филма разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи. През 1983 година той започва да си води дневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата. Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания. 

Вторият филм е на режисьора Борислав Колев. „Окото на минотавъра” разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има красиви човешки мечти – да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. 

Денис, който е незрящ, има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично – да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията на филма „Окото на минотавъра” ще има среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главния герой на филма), директора и зам.-директора на училището на деца с нарушено зрение „Луи Брайл”.  

Прожекциите на двата филма са на 21 март и на 28 март в Дома на киното. Прожекциите са безплатни за хора с нарушено зрение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама