Празникът „Спортна пролет" събра стотици софиянци

18:56, 18 мар 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 1000 ученици от столичните училища и още много деца с родителите си се включиха в събитията на „Спортна пролет“, съобщиха организаторите. Старт на празника даде министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева.  

"Спортна пролет“ се организира и провежда от Министерството на младежта и спорта в партньорство с Националната спортна академия „Васил Левски“, студенти-доброволци от НСА и Българската асоциация спорт за учащи. 

Шест от спортните обекти на „Национална спортна база“ и „Академика 2011“ отвориха вратите си за всички, които искат да играят волейбол, баскетбол, футбол, да карат кънки и да практикуват конен спорт. 

Проф. Дашева откри празника в тренировъчната зала на „Арена Армеец“, където се играха баскетболни срещи от областния етап на ученическите игри за София. 

„Конна база „Хан Аспарух“ в София достави незабравими изживявания за младите почитатели на ездата. Деца и ученици от столицата, най-малкият от които бе на 3 години, усетиха магията на конния спорт под ръководството на треньорите от ездови клуб „Еклипс“. 

Някои се качиха за първи път на кон, други показаха какво са научили в предишни занимания. Много родители се информираха за възможностите да включат децата си в групи за организирано обучение. 

Така конният спорт спечели нови приятели, сред които са част от възпитаниците на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“. Те посетиха организирано празника в база „Хан Аспарух“ и заедно с преподавателите си благодариха на домакините и на Министерството на младежта и спорта.

Зимният дворец на спорта прие любителите на пързалянето с кънки, които имаха шанса да се докоснат до носителката на три олимпийски медала по шоттрек Евгения Раданова. Всички деца, ученици и родители получиха възможност да използват кънките и пързалката безплатно за празника „Спортна пролет.

Столичният колодрум предостави открития си терен и двете закрити игрища с изкуствена настилка за оспорваните мачове от турнира за ученици от първи до четвърти клас на шест столични училища, които се обучават на футбол от ДФК „Лъвчетата“. 

Снимка: Министерстово на спорта

Повече от 70 малки футболисти, сред които две момичета, демонстрираха какво са научили от треньорите си. Във финала възпитаниците на 88-о СУ „Димитър Попниколов“ с треньор Радослав Димитров се наложиха с 4:1 над отбора на 35-о СУ „Добри Войников“. На следващите места в класирането се наредиха 51-о СУ „Елисавета Багряна“, 14-о СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, 109-о ОУ „Христо Смирненски“ и 163-о ОУ „Черноризец Храбър“. 

Снимка: Министерство на спорта

Капитаните на шестте отбора получиха благодарствени грамоти от Емил Костадинов, съветник на министъра на младежта и спорта. Той даде началния удар на един от мачовете и зарадва децата с автографи и снимки. Всички участници бяха приветствани от доц. Веселин Радков, началник на кабинета на министър Дашева.

Националният стадион „Васил Левски“ отвори врати за всички, които желаят да играят баскетбол и да разгледат Музея на спорта. В двубоите под коша се включиха и студентите - доброволци от Национална спортна академия, които бяха важна част и съдействаха навсякъде при провеждането на празника. Срещите бяха оспорвани, а настроението беше приповдигнато и усмивките не слязоха от лицата на участниците. 

Две зали на Стадион „Академик“ (до зала „Фестивална“) също бяха отворени за любителите на футбола и баскетбола. 

В Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Дашева взе участие в международната научно-практическа конференция „Актуални проблеми на физическата култура“, организирана от катедра „Теория на физическото възпитание“. В дискусията се включиха ректорът на академията проф. Пенчо Гешев, представители на Министерството на образованието и науката, специалисти и учители по физическо възпитание от цялата страна. 

На футболното игрище на НСА „Васил Левски“ треньорът на националния отбор Петър Хубчев и помощникът му Георги Донков дадоха началото на футболния турнир от ученическите игри на столичните училища. Проф. Дашева изгледа финала по волейбол във волейболната зала на НСА, след което поздрави момичетата в баскетболния турнир на софийските училища в компанията на звездите на женския баскетбол Надка Голчева, Петкана Макавеева и Гергина Скерлатова. 

Празникът „Спортна пролет“ продължава и в неделя, 19 март, със свободен вход за кънки в Зимния дворец (9,00-14,00 ч.), залите за футбол и баскетбол на стадион „Академик“ до „Фестивална“ (9,00-17,00 ч.) и за футбол в тренировъчната зала на „Арена Армеец“(10,00 – 15,00 ч.). 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама