Обраният банкомат в Червен бряг бил без камера

08:01, 19 мар 17 25 720 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Банкоматът в Червен бряг, от който бяха задигнати 100 000 лева, е бил без видеонаблюдение, научи от свои източници Topnovini.bg.

Устройството е собственост на една от големите чуждестранни банки в България, която преди две години закри офиса си в града. Банкоматът, който бе обран, без да бъде разбит, се намира на около 40 метра от сградата на Районното управление на МВР и е разположен на витрината на магазин.

Устройството не е било охранявано с камера за видеонаблюдение, няма и монтирано осветление над него. Без камери на фасадата си работи и търговският обект.  

Търсейки някакви следи за обира, разследващите са поискали да прегледат записи от камерите на магазин на отсрещната страна на улицата. Оказало се, че трите му камери са едва ли не камуфлажни, защото нямат нито един регистриран запис не само от деня на обира, а изобщо.

Има ли в Червен бряг работеща система за видеонаблюдение за превенция на престъпността, не се знае.  

Преди две години лично тогавашният вътрешен министър от кабинета „Борисов 2” Веселин Вучков дойде в града, за да открие именно нова система за видеонаблюдение, съвместен проект на МВР и общината. Тогава беше обявено, че тя има 42 камери, като броят им ще бъде увеличен до 256, а престъпността ще  бъде намалена с  30-40 %.

По информация на Topnovini.bg, не само няма толкова камери, но нито една от монтираните не работи.

Липсата на крупната сума пари от банкомата в Червен бряг беше открита в следобедните часове на 16 март. Човекът, който извършва рутинната проверка на устройството, видял, че  е празно.

От Окръжната прокуратура в Плевен съобщиха, че три дни преди обира служебно лице е заредило банкомата със 120 000 лева. От тях 20 000 лева са били изтеглени, а останалите 100 000 лева липсват. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама