• Снимка: БГНЕС

Има опасност от епидемия от морбили у нас, предупреди доц. д-р Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в столичната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в София. 

Лекарят коментира пред бТВ потвърдената вчера новина, че 2-годишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили.

Според него добрият вариант е, ако става дума за едно дете, което не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани. 

В България ваксинацията се прави на 13-месечна и на 12-годишна възраст. Заболяването е най-опасно за децата до 13 месеца, при тях то би протекло най-тежко, каза Мангъров. 

По думите му никой не може да каже колко са неимунизираните. По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие е над 92%. Ако е така, може да сме спокойни, добави докторът.

Заболяването започва с температура, кашлица, зачервени очи, течащ нос. Следва обрив, който тръгва от лицето и с разпростира по тялото, а след като отшуми, остават хиперпигментации. Опасното при морбилито е, че се потиска имунната система и се създават предпоставки за усложнения в белите дробове и мозъка, които може да завършат летално.

Д-р Мангъров успокои, че няма опасност имунизирани деца и възрастни да се заразят. „Ваксината е много добра и за тези, които са имунизирани двукратно, на практика няма опасност да се заразят“, увери той. 

Обикновено смъртността е около 1/1000. В Румъния тя е 1/200, което говори, че щамът е виролентен.

Д-р Мангъров посъветва неваксинираните да положат усилие да се ваксинират възможно най-бързо. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно