Два концерта на Жан-Бернар Помие със Софийска филхармония на 23 и 28 март

09:42, 20 мар 17 / Култура 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 23 и 28 март Софийската филхармония кани на два концерта с участието на Жан-Бернар Помие, пианистът и диригент, чиято световна кариера получава своя тласък именно в България и който повече от половин век неизменно внася европейско равнище и дух в концертите на Софийската филхармония.

Той е един от най-младите лауреати на втора награда в конкурса „Чайковски”, Дългогодишното му сценично партньорство с Караян и Берлинска филхармония и с диригенти като Хайтинк, Булез, Мазур, Мути, Мета, Ратъл и мн. други са едновременно атестат за неговото възхитително майсторство и индивидуалност, и най-добрата школа за бъдещата му диригентска кариера.

Ще го видим и в двете му, еднакво значими роли, на концертния подиум - като диригент, и като пианист.

На 23 март от 19 ч. в зала „България” в традиционния мартенски концерт на Софийската филхармония, посветен на Месеца на франкофонията и под патронажа на Министъра на външните работи на Република България ще чуем една изцяло френска програма. Тя е реверанс към огромното място на френската музика от ХХ в. в световната култура. 

 

Произведеният на Франсис Пуленк, Сезар Франк и Морис Равел ще прозвучат под палката на Маестро Помие, но също и под неговите пръсти като солист, заедно с друга френска звезда на клавирното изкуство - Стефан де Мей. Наричат де Мей „роден пианист”. След множество награди на престижни конкурси в Италия, Испания, Австрия, Гърция, САЩ, Холандия, името му стои и на афишите на големи музикални фестивали. Преподава пиано и камерна музика в Кралската академия в Лиеж, в Консерваторията в Ротердам и в още няколко от най-престижните музикални академии на Европа. Той предизвиква възторга на публиката с умението си да споделя страстта си, деликатното си и умно свирене, своята чувствителна индивидуалност и умението да установява незабавен контакт със слушателя.

На 28 март, от 19 ч. в Камерна зала „България” Помие, за чийто интеграл от сонатите на Бетовен пресата единодушно твърди „Духът на Бетовен се е вселил в него”, ще изпълни три от най-брилянтните бетовенови сонати - № 25, наричана още „Кукувицата”, № 26, често наричана „Прощална” и  23, неповторимата „Апасионата”.

Две музикални събития, които правят чест на всяка европейска зала!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама