Днес откриват изложбата „Съвременна българска фотография“

10:24, 20 мар 17 / Любопитно 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес от 19:00 часа на ул. „Ген. Гурко“ 4 в София ще бъде открита изложбата „Съвременна българска фотография“. Експозицията включва снимки на фотографи с българско гражданство, работещи у нас или извън страната през последните 15 години, и запечатали знакови моменти от най-новата ни история.
 
Посетителите на столичната галерия могат да видят снимки на 40 от най-добрите родни фотографи.
 
Сред тях са които фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ѝ от връх Тодорка, и много други.
 
Интересната изложба анонсира създаването и дарението на Дигитален архив на съвременната българска фотография, явяващ се естествено продължение на дейността на фондация МУСИЗ в усилията ѝ да опазва и развива културното наследство и многообразие в България. Дигиталната сбирка ще бъде използвана с цел съхраняване на произведенията, научна и образователна цел. Колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“.
 
Отличеният кадър на българския фоторепортер Стоян Ненов
 
Критериите, по които са подбрани авторите, включени в Дигиталния архив, са изготвени с помощта на доказани капацитети в различните фотографски категории, за да се гарантира обективността и професионализма на процеса.
 
Всички изображения са с национална значимост, висока естетическа стойност, покриват различни периоди от най-новата история на „прехода“, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти; били са публикувани в пресата, книги, арт каталози; участвали са в конкурси, изложби и пр.
 
Изложбата „Съвременна българска фотография“, реализирана с подкрепата на VIVACOM, Столична Община и Държавна агенция „Архиви“, може да бъде разгледана до 3 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама