Уличен музикант богослов свири безплатно в домове за сираци

10:45, 20 мар 17 25 1234 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Историята на Диана вероятно ще ви се стори подобна на тази на хиляди други анонимни улични артисти, препитаващи се или гонещи известност, показвайки таланта си на оживени площади или в недобре осветени подлези. Избираме обаче да Ви я разкажем, защото вярваме, че най-вълнуващите случки и хора често биват подминавани, скрити зад плаща на обикновеността. Точно такъв човек е Диана Цачева – 40-годишна, богослов по образование, но уличен музикант по призвание. Почти всяка вечер излиза с китарата си, за да свири български рок песни в софийските подлези. 

Сядаме на пейка в близкия парк, за да си поговорим с нея за любовта  ѝ  към музиката, религиозното образование и изборите, които човек прави в живата си. 

Разказът ѝ започва с това как едва 6-годишна проявява музикален талант. Учителката по пеене го забелязва и препоръчва на родителите ѝ да  ѝ  вземат пиано. В началото на 80-те обаче, мечтата на повечето българи е да се сдобият с кола. Така вместо пиано, семейството купува Трабант и някак естествено: 

 

„Битовизмът уби изкуството“ – смее се Диана. 

Любовта към музиката обаче не умира. През годините, докато се обучава в Бухово, пее в училищния хор, а на 13-ия си рожден ден получава като подарък от майка си китара. На 14 нещата сякаш поемат в друга посока. Момичето се премества в София, за да учи в биология, а желанието  ѝ  е да стане ветеринарен лекар. Съдбата обаче си знае своето и на когото е дала талант, не му позволява лесно да се откаже от него. На изпита за ветеринарна медицина не се представя достатъчно добре, затова пък няколко години по-късно приятелка на семейството я убеждава да пробва богословие. Приемат я и там уж случайно се запознава с няколко младежи, с които сформират група и започват заедно да изпълняват световни хитове по улиците. В последствие групата се разпада и тя продължава сама. 

Показва ни китарата си и развълнувано обяснява, че подписът върху нея е на любимата  ѝ  певица Ирина Флорин. Диана и свой записан самостоятелен албум.  А какво  ѝ  дава музиката и усеща ли се успяла? 

„Музиката е всичко за мен. Много е хубаво да свириш навън, защото зареждаш хората с положителна енергия и те ти отвръщат със същото, но не се чувствам успяла. Донякъде се порицавам затова, донякъде – не. Хората обикновено успяват, бутайки се с лакти и зъби, а аз не съм такава. Струва ми се тъпо да прецакам друг човек, за да изпъкна, намирам го за неетично.“ 

 

Освен по улиците, Диана е посещавала с китарата си и домове за сираци. От администрацията там често я гледали странно и я разпитвали от коя фондация е. Трудно им било да повярват, че представлява само себе си и го прави, защото иска да сгрее сърцата на децата без родители.  На тези, които я обвиняват, че гледа твърде леко на живота и хвърчи в облаците, тя отговаря утвърдително и с усмивка: 

„Така е, аз съм абсолютно непрактична. Ако трябва да се посочи най-непрактичният човек на света – това ще съм аз.“ 

И сякаш, за да затвърди напълно усещането ни, че от онзи, застрашен от изчезване, вид на „хвърчащите хора“ завършва: 

„Искам да помагам по някакъв начин – било чрез музиката, или пък чрез религията. Някак да съхраня душите на хората, това е голямата ми мечта. Да ги облагородя и да ги върна към неща като: любов, добро, приятелство, честност, към вечните човешки ценности.“ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама