Астрономическата пролет настъпва в деня на щастието

11:27, 20 мар 17 25 932 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

След тежката и студена зима, която преживяхме, официално днес в 12:28 часа, на гости на 2017 г. година пристига сезонът на надеждата – пролетта. Облякла цветна премяна и закичена с червено-белите кончета, които още не сме свалили от ръцете си, идващата пролет носи в себе си магията на възраждащия се живот. Пролетното равноденствие е свързано и с множество поверия. 

Предшествениците на келтите са създали много мегалитни паметници, които са се използвали за предсказване и наблюдаване на равноденствията и слънцестоенията. Пример за това е всеизвестният паметник Стоунхендж в днешна Великобритания. Според някои предположения той представлява древна астрономическа обсерватория. Интересен факт е, че Персийската нова година започва в деня на пролетното равноденствие. Това е и първият ден от Иранския календар.

Друго любопитно за днешната дата е, че от 2012 г. насам по решение на Общото събрание на ООН, 20-ти март е обявен за Международен ден на щастието. Това се случва със специално приета декларация, в която се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е основна цел на човечеството.

В унисон с хубавите празници, които отбелязваме днес и настъпването на пролетта, синоптиците от БАН съобщиха за четелите на Topnovini.bg, че до края на седмицата ни очаква слънчево и топло време с максимални дневни температури между 20 и 25 градуса, а по морския бряг могат да бъдат и по-високи. Все пак е възможно през предстоящия уикенд да прехвърчи и сняг, но ще бъде за кратко, може би колкото зимата да си вземе окончателно сбогом с нас.

Независимо от промените във времето, от Topnovini.bg Ви пожелаваме да посрещнете с усмивка и настъпващата пролет и да се постараете никога да не губите стремежа си към щастие не само днес, а през цялата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама