• Румен Радев. Снимка: БГНЕС

По-малко от седмица преди вота шефове на служби, заедно с главния прокурор и вътрешния министър, бяха извикани на съвещание при президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

Повод за днешната среща при държавния глава е предстоящият вот на 26 март и евентуална намеса в изборния процес.

На „Дондуков” 2 в ранния следобед пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, председателят на Държавна агенция „Разузнаване” Драгомир Димитров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и др.. Никой от тях не направи изявление.

В края на миналата седмица президентът Румен Радев каза, че намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Според него България трябва да развива силни добросъседски отношения с Турция.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев и добави, че те се ползват с неговата безусловна подкрепа.

Как поставяме ние този въпрос пред ЕС - още на 9 март поставих този въпрос в Брюксел, каза Радев и припомним, че е провел среща с посланици, където поставил въпроса.

Ние очакваме по-бързо решение от ЕС за гарантиране сигурността на всяка една държава. Искам да подчертая, че българските мюсюлмани са наши сънародници и трябва всички да работят за тях и да бъдат приобщавани към нашето общество – не капсулирани и хвърлени на проповедници, внесени отвън, каза Радев.

Санкциите срещу Русия водят до разединяване на Европа. Те трябва да бъдат решавани на политическо ниво, а в Брюксел не видях такова. България трябва да има единна външна политика, а не политики на различните институции, подчерта Радев.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно