Столична библиотека ще бъде домакин на изложба „Издателство „Хемусъ” и неговият стопанинъ” 

10:34, 21 мар 17 / Култура 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2017 година се навършват 85 години от създаването на Сдружението на книгоиздателите и книжарите с цел „да подпомага издаването и продажбата на добри и полезни прочитни книги и учебници“. 

С цикъл документални изложби ще бъде показана дейността на най-големите издателства до 1947 г., поставили основата на съвременното книгоиздаване, както и личния принос на техните основатели.

По този повод на 22 март от 11:00 часа в Мраморното фоайе на Столичната библиотека ще бъде открита документалната изложба „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанинъ", съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

На експозицията ще бъдат представени книги от фонда на библиотеката, издадени от „Хемусъ" в периода 1921-1947 г. Посетителите ще могат да се запознаят с личността на Христо Т. Хаджиев - един от основателите, редактор и дългогодишен директор на издателството, който пръв издава съчиненията на Христо Смирненски и Пенчо Славейков. Негова заслуга са и многотомните издания на Иван Вазов, П. К. Яворов, Алеко Константинов, Елин Пелин. Издава съчиненията на Иван Богоров, Добри Чинтулов, Г. С. Раковски, Петко Рачев Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев, всички по-значими творби на П. Ю. Тодоров, Мара Белчева, Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Михаил Арнаудов и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама