БАН показва реактор за израстване на графен - "материалът на 21 век"

13:01, 21 мар 17 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На семинара в БАН ще бъдат представени резултати от научни изследвания, осъществявани в обновените с европейско финансиране лаборатории на института.

Организатор е Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ), а темата на форума - "ИФТТ в европейското изследователско пространство". Българските учени разполагат с модерна изследователска база, в която се извършва синтезиране, структуриране и охарактеризиране на тънкослойни магнитни, диелектрични и полупроводникови материали, както и на оптични покрития.

Институтът притежава PECVD реактор за израстване на графен, познат като "материалът на 21 век" и на въглеродни нанотръбички, които заради изключителната си устойчивост при натиск /500-600 пъти по-голяма от тази на стоманата/ намират все по-голямо приложение в строителството и архитектурата и се използват в изработката на бронежилетки. С уникалната за България апаратурата TFS200 на Beneq Ltd. се отлагат атомни слоеве с различен състав и с приложение в производството на фотоволтаични клетки, на газови и биологични сензори.

В лабораториите на ИФТТ лазерната система може да се използва за микрообработка на материали, но и за формиране на наноструктури. С модерните лазерни технологии се прави също анализ и на археологически находки, консервират се и се реставрират паметници на културата.

Преди 80 години акад. Георги Наджаков от ИФТТ открива фотоелектретите. Това българско откритие е послужило за основа на копирната индустрия и е намерило приложение в областта на безвакуумната телевизионна техника, при запаметяващите устройства, в рентгеновата дозиметрия и в спътниковите снимки. Кабинетът на акад. Георги Наджаков е обявен от Европейското физическо дружество за исторически обект. 

Форумът, който ще се състои в зала 300 на института, е в рамките на инициативата "БАН представя своите институти". Откриването е насрочено за 11.00 ч. на 22 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама