Проф. Велислав Минеков пита: Каква е истинската цена на обречения „Квадрат 500“

13:25, 21 мар 17 / Култура 25 1203 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Признаци на ремонт по триетажната сграда на ул. "Оборище", която е част от музейния комплекс „Квадрат 500“, видя репортер на Topnovini.bg. Работници разваляха покритието на козирките над входа на някогашния клуб „Планета“, който се изнесе оттам, след като стана ясно, че сградата ще бъде част от Българския Лувър. Отляво на входа е издигнато скеле за ремонт на фасадата.

„Тече някакъв таен ремонт още от времето на бившия министър, който не е съгласуван с допълнителния бюджет и това е много странно. И както разбирам, става дума за наши пари, а не за европейски средства. Това е обречено предприятие, но трябва да се похарчат парите и да се усвоят тези, които могат да се откраднат. Друго нищо“ - коментира пред Topnovini.bg скулпторът проф. Велислав Минеков, известен с критиките си не само към Българския Лувър.

Проф. Минеков каза още, че е подготвил открито писмо до служебния министър Рашко Младенов, пълно с „интересни въпроси“ за Лувъра, но не знае дали да го пусне.

„Казах си, че му вменявам отговорност, каквато той не би трябвало да има. Той няма никаква вина за това, което се случва. Вдругиден свършва службата му там. Може би ще пазя въпросите за следващия министър“ -каза професорът от Националната художествена академия.

Един от въпросите в писмото му е за истинската цена на националната галерия „Квадрат 500“. Минеков иска да знае цената на музея до застрояването, включително фондовете, които трябвало да се изградят. „Там имаше фондове - специални помещения за артефакти, които бяха унищожени във връзка със строежа. Сега трябва да има нови такива“ - обясни Минеков. По негови пресмятания, в „Квадрат 500“ са похарчени около 60 млн. евро. 

„Тези изчисления са правени с помощта на хора, които са вътре в нещата, включително с един бивш министър. Сумите са доста сериозни и как след това ще се поддържа - не знам. На шестия месец загубите са 1,5 млн. лева, а приходите - 100 000 лева. В момента посещаемостта е нула.“

Забутана в ъгъла, според професора, е темата за охраната на родния Лувър, която по думите му, „работи ръчно“, защото не били предвидени пари за техника.

Проф. Минеков не пропуска в критиките си и факта, че в Българския Лувър се появяват работи на министъра на културата Вежди Рашидов.

 

„30 години не са купували нова работа, толкова време никой не е бил представян там, но на министъра изведнъж се появяват. Кой ги определя?“ -пита скулпторът.

В музейната експозиция на „Квадрат 500“ бяха включени две работи на Рашидов, откупени през 70-те и 80-те години - “Глава на Сезар“ - бронз, и „Портрет на Али Рефик“ - гранит.

Скулпторът Минеков коментира и оставката на Светлин Русев като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия. Тя беше подадена до служебния министър на културата Рашко Младенов след скандала за климатиците, които увредиха десетки произведения в музея.

"Не мога да разбера нито престоя му там, нито излизането му. Не мога да разбера как той се превърна в слуга на Рашидов с цялата си чест и изключителна значимост.“ 

Официално обявената стойност на проекта е над 27 млн. лева. През февруари миналата година Министерството на културата подписа допълнителен договор с проектанта на целия комплекс „Янко Апостолов Архитекти“ за преработка на проекта специално за южната му част. Стойността му 65 000 лева.

Това се случи, след като правителството одобри прехвърляне на публичен имот с цел премахване на съществуваща сграда, долепена до музейния комплекс откъм ул. "Оборище". Премахването на тази част от сградата е съгласно одобрен проект за преустройство на съществуващите сгради на "Национален музеен комплекс – Юг". Впоследствие беше решено, че ще е по-евтино да не се разрушава, а да се преустрои крилото.

През април 2016 г. Министерството на културата обяви обществена поръчка за изпълнител за ремонтните дейности на Южното крило за почти 3,5 млн. лв. без ДДС. Беше избрана компанията "Евробилд България" ЕООД.

Още две обществени поръчки е обявило за южната част на музея министерството на бившия министър Вежди Рашидов през октомври, показа справка на Topnovini.bg в регистъра на обществените поръчки.

Едната е за строителен надзор на ремонта за 60 000 лева без ДДС. Втората е за авторски надзор на преустройството. За нея е избрана процедура "договаряне без обявление", защото автор на проекта е „Янко Апостолов Архитекти“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама