Производители лобират за използването на пестициди, твърдят от Грийнпийс

14:38, 21 мар 17 25 434 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

На заседание на Съвета по продукти за растителна защита към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), е било обсъдено предложение за разрешаване на употребата на опасни за пчелите пестициди - от класа на неоникотиноидите, разкриват от екологичната организация „Грийнпийс“.

„До този момент нямаме официална информация за решението, което е било взето, затова ви призоваваме също да се включите в призива ни за повече прозрачност в процеса на вземане на подобни решения, които имат ефект върху всички участници в хранителната ни система. Пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храната ни. Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели и други животни“, разкриват от организацията.

През 2013 г. Европейският съюз (ЕС) ограничи използването на 3 активни вещества от класа на неоникотиноидните пестициди, въз основа на високия риск, който те представляват за пчелите.

В ЕС бяха забранени третирането на семена от слънчоглед, царевица, рапица и пролетни зърнени култури, както и пръскането на привлекателни за пчелите култури преди и по време на цъфтеж. Въпреки това, широка гама от приложения на тези препарати остават разрешени.

Оттогава все повече научни доказателства потвърждават вредата на тези активни вещества, категорични са от „Грийнпийс“.

Репортер на Topnovini.bg се свърза с експертът от екологичната организация Меглена Антонова, която хвърли повече светлина по въпроса.

Според нея компаниите-производители на вредните препарати оказват настиск върху правителствата не само в България, а и в ЕС за масовата им употреба.

Тя е на мнение, че такива препарати могат да се използват, но само във форсмажорни ситуации, когато е налице опасност за земеделската продукция. Случаят обаче не е такъв и от екологичната организация искат повече прозрачност по въпросите, които са от обществено значение.

Антонова разкри, че от организацията са пращали многократно писма до БАБХ, но липсвала обратна връзка. По думите й, това лишава гражданското общество от възможност за реакция, защото при разрешаване на използването на въпросните препарати, хората са изправени пред свършен факт.

Подобен казус вече имаше през миналата година. При подобно стечение на обстоятелствата, решението поне временно влиза в сила, дори и да бъде обжалвано. Експертът от „Грийнпийс“ призна, че информация за проведеното заседание не е получена от БАБХ, а от симпатизанти на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама